'Egyptisch toerisme op weg naar comeback'

Het toerisme naar Egypte zal dit jaar een comeback beleven. Na een flinke dip voor de sector maakt het land zich met behulp van een promotiecampagne op de toeristen weer terug te halen. Deze verwachting sprak de Egyptische ambassadeur in Nederland, Taher Farahat, deze week op de Vakantiebeurs in Utrecht uit.

Toeristen in Sharm El Sheikh Beeld ANP
Toeristen in Sharm El SheikhBeeld ANP

Terwijl de meerderheid van de Egyptenaren zich achter de nieuwe grondwet lijkt te hebben geschaard, hoopt de toeristische industrie uit een diep dal te kruipen. Dat toerisme stortte vanaf 2012 in toen politieke onlusten begonnen op te spelen. Bezochten in 2008 nog 14 miljoen vakantiegangers het land van goden en farao's, in 2013 waren dat er nog maar 8,3 miljoen.

Ook Nederlandse toeristen meden het land. Gingen in 2012 nog 250.000 Nederlanders op vakantie naar Egypte, in 2013 waren dat er zo'n 200.000. Een daling van zo'n 20 procent, aldus cijfers van NBTC-NIPO Research. 'Consumenten willen geen 'gedoe'. Ze willen geen onzekerheden of onlusten. Als die er zijn, zie je dat mensen voorzichtig zijn en niet afreizen naar zo'n land', verklaart een woordvoerster.

De neergang blijkt ook uit het gedaalde aantal boekingen van pakketreizen naar Egypte. In de zomer van 2012 plusten deze nog met 6 procent vergeleken met een jaar eerder. Maar de zomer van 2013 liet al een daling zien van 26 procent, en voor de winterperiode 2014 liepen de boekingen liefst 54 procent achter op die van een jaar eerder, blijkt uit cijfers van ANVR/GfK-Travelscan.

De vooruitzichten voor de komende zomer zijn niet bepaald gunstig; tot en met week 2 zijn er 46 procent minder boekingen ten opzichte van een jaar eerder. Vakanties in de regio van de Nijl blijken bij de Nederlandse toerist helemaal uit de gratie met een terugloop in boekingen van maar liefst 98 procent, die naar bestemmingen rond de Rode Zee met 41 procent.

Maar Farahat verwacht dat 11 tot 12 miljoen vakantiegangers Egypte dit jaar weer weten te vinden. Hij wijst op de nieuwe grondwet als eerste stap op weg naar stabilisatie. 'Later dit jaar volgen nieuwe verkiezingen. Dat zal leiden tot normalisatie in Egypte.' Het land is enorm afhankelijk van toerisme. 'Het maakt 12 procent uit van het bruto nationaal product, terwijl 12,5 miljoen mensen hun brood verdienen in de sector.'

Egypte is nog steeds veilig voor toeristen, verzekert de ambassadeur. 'Geweldsincidenten in Caïro doen zich slechts op geïsoleerde plekken voor', zegt hij. 'Maar in het overgrote deel van de stad merk je niets van oproer. Dat geldt ook voor vakantieoorden als Hurghada en de Rode Zee.' Recente moorden op drie buitenlandse toeristen in Hurghada waren volgens hem incidentele criminele gebeurtenissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden