Egypte naar stembus voor nieuwe grondwet

Egypte stemt vandaag en morgen in een referendum over een nieuwe grondwet. Die moet het land volgens de machthebbers eindelijk in kalm vaarwater brengen, nadat de militairen in juli vorig jaar opnieuw de macht hadden gegrepen.

Interimpresident Adly Mansour (links) naast de minister van Defensie, generaal Abdel-Fattah al-Sisi. Beeld ap
Interimpresident Adly Mansour (links) naast de minister van Defensie, generaal Abdel-Fattah al-Sisi.Beeld ap

Het leger zette de democratisch gekozen regering van islamisten onder leiding van president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap op 3 juli vorig jaar af. De broederschap beschouwt de huidige machthebbers als couplegers en 'hun' referendum als een poging de staatsgreep te rechtvaardigen.

De broederschap wordt op grote schaal vervolgd en protesten tegen het referendum worden hard neergeslagen. De huidige regering, die wordt gedomineerd door couppleger generaal Abdel Fattah al-Sisi, rekent erop dat een meerderheid van de naar stabiliteit hunkerende Egyptenaren akkoord gaat met de grondwet, die is opgesteld onder toezicht van generaals die Morsi hebben afgezet. Egypte telt 53 miljoen kiesgerechtigden.

Morsi's achterban, die voortkomt uit de Moslimbroederschap (sinds eind vorig jaar officieel een terreurgroep), heeft opgeroepen tot een boycot. Ze hopen dat een lage opkomst de legitimiteit van de nieuwe wet ondermijnt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vanmorgen melding van een bomaanslag bij een rechtbank in de wijk Imbaba in Caïro. Daarbij zouden, voor zover bekend, geen doden en gewonden zijn gevallen. Er is wel behoorlijk wat materiële schade. De ramen van de rechtbank werden weggeblazen, en de gevel liep ernstige averij op. Ook in de buurt van het gebouw gingen ramen aan diggelen.

Ook waren er ongeregeldheden in Bani Suef, ten zuiden van Caïro. Bij gevechten tussen aanhangers van Morsi en veiligheidstroepen kwam een 25-jarige man om het leven.

Binnen half jaar verkiezingen
Interimpresident Adly Mansour zal na de stemming bepalen wanneer er verkiezingen komen, waarschijnlijk binnen een half jaar. Egypte is volgens de tekst een democratisch modern land met een burgerregering. De macht van de militairen blijft echter groot en politieke partijen mogen niet worden opgericht op grond van godsdienst, geslacht, ras of regionale verbondenheid.

De rol van de religie wordt weer teruggedrongen in verhouding tot de grondwetstekst die onder Morsi eind 2012 werd aangenomen. De islam is weliswaar staatsgodsdienst, maar de praktische invulling daarvan is behalve in het familierecht vaag.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden