Egypte maakt zich op voor protesten: 'Er lopen mannen met geweren rond'

Aanhangers en tegenstanders van de verdreven Egyptische president Mohamed Morsi bereiden zich vandaag voor op massaprotesten, nadat zowel generaal Abdel Fattah El Sisi als de Moslim Broederschap daartoe deze week hadden opgeroepen. Het leger heeft al gewaarschuwd om 'wapens in te zetten' tegen diegenen die geweld gebruiken.

Redactie
Supporters van de Moslim Broederschap nabij de Rabaa al-Adawiya moskee. Beeld epa
Supporters van de Moslim Broederschap nabij de Rabaa al-Adawiya moskee.Beeld epa

Volgens El Sisi moet het 'mandaat' van het leger gesterkt worden, zo zei hij deze week tijdens een toespraak op de militaire academie. 'Geweld en terrorisme' zouden onmiddellijk moeten stoppen. Hij riep zijn aanhangers op om vrijdag de straat op te gaan.

De Moslim Broederschap, de partij waaruit Morsi voortkomt, kondigde daarop aan om eveneens de straten te vullen, om te protesteren tegen 'de lang voorbereide coup' tegen de eerste democratisch verkozen president van Egypte.

De oproepen tot protesten volgen na een maand van bloedige confrontaties, die aan zeker 200 mensen - voornamelijk Morsi-aanhangers - het leven hebben gekost. Supporters van de Moslimbroederschap hebben sinds de machtsovername van het leger op 3 juli een protestkamp opgeslagen in Nasr City. Aanhangers van het leger bevinden zich voornamelijk op het 10 kilometer verderop gelegen Tahrir-plein, waar zich in 2011 de revolutie tegen Mubarak voltrok.

Wapens
De verwachting is dat de protesten vandaag na het vrijdagmiddaggebed beginnen. Een confrontatie tussen de twee rivaliserende kampen zou wel eens op bloedvergieten kunnen uitlopen. Het leger heeft gedreigd zijn 'wapens in te zetten' tegen diegenen die geweld laten zien, terwijl de Moslim Broederschap waarschuwde voor een burgeroorlog.

'We zullen geen stap initiëren, maar we zullen zeker hard reageren op elke oproep tot geweld of terrorisme van de Broederschap-leiders en hun supporters', zei een leger-official tegenover persbureau Reuters.

'Morgen zullen we Egypte opschonen', kondigde Mohammed Abdul Aziz, een woordvoerder van Tamarod (de belangrijkste protestbeweging achter de coup), aan. 'Er zijn mannen die wapens dragen op straat', vertelde hij aan Reuters. 'We zullen niet toelaten dat extremisten deze revolutie ruïneren.'

Getuigen hebben gezien dat legerhelikopters flyers hebben gedropt boven het kamp van de Moslimbroederschap, met een oproep om geen geweld te gebruiken tijdens de protestmars.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde aan dat het 'ongekende maatregelen zal nemen om burgers en hun eigendommen te beschermen'.

'Morsi vrijlaten'
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon riep de nieuwe machthebbers in Egypte donderdag op om duidelijkheid te scheppen in de chaotische situatie. De interim-regering zou volgens Ban de afgezette president Morsi moeten vrijlaten of anders zijn zaak moeten herzien.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden