Egypte en VAE voeren in het geheim luchtaanvallen uit op Libië

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Egypte hebben luchtaanvallen op Libië uitgevoerd tegen islamistische groeperingen die de hoofdstad Tripoli deels hebben veroverd. Dat hebben hoge functionarissen tegen The New York Times gezegd.

De Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben de afgelopen dagen luchtaanvallen op Libië uitgevoerd om islamistische groeperingen tegen te houden, die proberen om de hoofdstad Tripoli in handen te krijgen. Beeld epa
De Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben de afgelopen dagen luchtaanvallen op Libië uitgevoerd om islamistische groeperingen tegen te houden, die proberen om de hoofdstad Tripoli in handen te krijgen.Beeld epa

De aanval laat zien dat er een grote machtsstrijd in het Midden-Oosten gaande is tussen traditionele Arabische regeringen en islamitische militanten in het gebied.

Egypte en de VAE zijn belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten, maar ze hebben de aanvallen in het geheim uitgevoerd en Washington niet van tevoren geïnformeerd. Egyptische ambtenaren zouden zelfs expliciet tegenover de VS hebben ontkend dat ze een rol in de operatie hadden gespeeld. 'Dit vinden wij helemaal niet constructief', zei een Amerikaanse functionaris tegen de New York Times.

Twee regeringen
Sommige Libische parlementariërs hebben de internationale gemeenschap opgeroepen tot militair ingrijpen. Dat zou de enige mogelijkheid zijn om het land te ontdoen van wapens en de rivaliserende milities en politieke groeperingen die het er voor het zeggen hebben. De crisis in Libië is de afgelopen weken verergerd, waardoor het land nu met twee parlementen en twee regeringen zit.

Afgelopen weekend werd het internationale vliegveld van Tripoli na wekenlange gevechten tussen rivaliserende milities veroverd door islamitische rebellen uit Misrata. Zij hebben rebellen uit het Zintan-gebergte, die het vliegveld de afgelopen drie jaar in handen hadden, uit de stad verdreven.

Politiek proces
Volgens Bernardino Leon, de volgende vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Libië, heeft het land ondanks de oplaaiende gevechten geen behoefte aan buitenlandse interventie, maar wel aan 'een politiek proces door Libiërs die de chaos willen bestrijden.' Dat zei hij dinsdag in Caïro.

De Spaanse diplomaat is bezig met zijn laatste reis als Europese vertegenwoordiger in de regio. Volgende maand begint hij aan zijn nieuwe baan bij de VN.

De vertrekhal van het vliegveld in Tripoli, dat is verwoest na wekenlang gevechten tussen rivaliserende milities. Beeld REUTERS
De vertrekhal van het vliegveld in Tripoli, dat is verwoest na wekenlang gevechten tussen rivaliserende milities.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden