PlusPunt voor Punt

Effect van stijging WOZ-waarde is beperkt

Het is even slikken nu deze maand de WOZ-waardebepaling op de mat ploft. Zijn de woonlasten hier zo hoog?

De WOZ is gemiddeld met 16,7 procent gestegen Beeld anp
De WOZ is gemiddeld met 16,7 procent gestegenBeeld anp

Met de prijsexplosie op de Amsterdamse woningmarkt is ook 'de WOZ' gemiddeld 16,7 procent gestegen. Maar gemiddeld, zeker vergeleken met andere gemeenten, vallen de woonlasten hier mee.

1. Komen die gestegen WOZ-waardes als donderslag bij heldere hemel?
Lezer Herman Berk verwoordde het deze week vol vuur in een ingezonden brief: 'Idioot' snel was de WOZ-waarde van zijn huis gestegen. Twee jaar geleden hield de gemeente de waarde van zijn huis nog op 480.000 euro. Nu is 'de WOZ' 619.000 euro. Een stijging van bijna 29 procent!

Maar de stijging van de WOZ-waardes is een logisch gevolg van de prijsexplosie op de Amsterdamse woningmarkt. De aanslag die alle woningbezitters deze maand krijgen voor de onroerendezaakbelasting (ozb) is gebaseerd op de taxatie van de waarde op 1 januari 2016.

Daarbij kijkt de gemeente ook naar de prijzen die rond die datum zijn betaald voor vergelijkbare woningen in de buurt. Gemiddeld komt de gemeente zo over het hele jaar dat aan die datum voorafging tot een waardestijging van 16,7 procent.

Wel zijn er grote verschillen tussen de gewilde buurten binnen de Ring en Nieuw-West of Zuidoost, waar de stijging niet in de dubbele cijfers kwam. In stadsdeel Oost was de stijging zelfs meer dan twintig procent.

In één jaar dus en met waarschijnlijk nog een fikse stijging in het verschiet over het jaar 2016. Binnen Oost was het de Indische Buurt die de kroon spande. Daar zal de WOZ-waarde, en dus ook de ozb, dus het snelst stijgen.

2. Haalt de gemeente hier geld binnen, om de brievenschrijvers te citeren, 'over de ruggen van haar inwoners heen'?

Over de gehele linie genomen niet. Al jaren krijgt de gemeente constant zo'n 120 miljoen euro binnen door de ozb van huizenbezitters. Daar rekent de gemeente ook naartoe: Als de WOZ-waardes stijgen, compenseert ze dat door het belastingtarief voor de ozb te verlagen - en andersom. De opbrengst blijft daardoor nagenoeg gelijk. Dus vaart bij de gemeente nu niet het schip met geld binnen.

Maar opnieuw speelt het verschil van buurt tot buurt een rol. In gewilde buurten zal de verlaging van het belastingtarief niet opwegen tegen de bovengemiddelde waardestijging. Dus daar gaan de bewoners allicht meer ozb-belasting betalen.

Verder speelt de WOZ-waarde ook een rol bij de inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait) en de waterschapsbelasting. Dus, zoals Vereniging Eigen Huis zegt: "Als de taxatie te hoog uitvalt, betaal je drie keer teveel.

3. Over de Vereniging Eigen Huis (VEH) gesproken, wat is haar advies?

Ga vooral na of de taxatie grondig gedaan is, of geen rare vergissingen zijn gemaakt. Vergelijk de waardebepaling dan ook met de prijs die andere huizen in de straat worden toegedicht, online is dat ook steeds gemakkelijker geworden. Dat is het advies van de belangenorganisatie voor huizenbezitters.

VEH is verder mild over de gevolgen voor de ozb. Zeker de grote gemeenten gaan hier beheerst mee om, waar kleinere gemeenten nog weleens met rigoureuze ozb-stijgingen komen. Mogelijk dat in Amsterdam nu een open zenuw wordt geraakt. "Dat mensen vanwege de erfpachtdiscussie extra kwaad worden op de gemeente, zou zeker kunnen."

4. Zijn de woonlasten in Amsterdam nou zo hoog?

VEH komt pas volgende maand met haar jaarlijkse vergelijkende onderzoek van de woonlasten in Nederland. Onderzoeksinstituut Coelo, van de Universiteit Groningen, kwam al wel met een systematische vergelijking tussen de grotere gemeenten. Daarin kwam Amsterdam uit de bus als de stad waar de woonlasten voor huiseigenaren dit jaar het meest dalen, 3,7 procent.

Met het totaal van de ozb, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing is Amsterdam ook al relatief gunstig. Met een gemiddelde van 586 euro per jaar (voor meerpersoonhuishoudens met een eigen woning) moet de stad van de grote gemeenten alleen Den Bosch, Alkmaar, Tilburg en Den Haag voor laten gaan.

Gemiddeld rekenen de steden 678 euro aan woonlasten. Vooral de ozb die Amsterdam huiseigenaren gemiddeld in rekening brengt (145 euro) is beduidend lager dan in de overige steden (237 euro).

Hogere WOZ-waarde per stadsdeel Beeld Jorris Verboon
Hogere WOZ-waarde per stadsdeelBeeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden