'Eeuwige gevangene' en ex-lijfwacht Bin Laden mogelijk vrij uit Guantanamo

Een Jemenitische ex-bodyguard van al-Qaedaleider Osama bin Laden (1957-2011) mag de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba na ruim 10 jaar verlaten. Dat is bepaald tijdens de eerste van een serie hoorzittingen die de Amerikaans regering houdt om de sluiting van Guantanamo te versnellen.

Het inmiddels gesloten Camp X-Ray, waar al-Qaeda en Talibaan-gevangenen werden vastgehouden. Beeld ap
Het inmiddels gesloten Camp X-Ray, waar al-Qaeda en Talibaan-gevangenen werden vastgehouden.Beeld ap

Dat schrijven Amerikaanse media vandaag. Mahmud Mujahid (33) zou een terreurtraining hebben gekregen in een geheim kamp in Afghanistan. Volgens de Amerikaanse commissie vormt hij echter geen ernstige bedreiging meer voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wanneer en waarheen de Jemeniet wordt overgeplaatst.

In 2010 plaatste de Amerikaanse president Obama de ex-lijfwacht nog op een lijst van 'eeuwige gevangenen' die als te gevaarlijk werden aangemerkt om ooit terug te keren in de maatschappij. Deze lijst, met 48 namen, bevatte tevens de gevangenen die niet aangeklaagd konden worden wegens gebrek aan bewijs. Mujahid zit sinds 2002 vast.

Zijn advocaat, David Remes, reageerde opgelucht op het nieuws over zijn mogelijke vrijlating. 'Hij had nooit vastgehouden mogen worden en nu, na 12 jaar, kan hij eindelijk herenigd worden met zijn familie. Er is niet langer een excuus om hem vast te houden in Guantanamo.'

Opgeroepen voor hoorzitting
Van de 155 personen die nog in Guantanamo Bay vastzitten, kunnen er 77 het kamp verlaten, als een land hen wil opnemen. Zeventig anderen zullen waarschijnlijk nog voor een hoorzitting worden opgeroepen, waarin wordt bepaald of zij ook voor vrijlating in aanmerking komen. Enkelen, zoals Khalid Sheikh Mohammed, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York, zijn aangeklaagd en mogen het kamp niet verlaten.

Onlangs werden drie Oeigoerse Chinezen vrijgelaten en overgebracht naar Slowakije, dat had toegezegd deze moslims op te nemen.
Konstantin Dolgov, die in de Russische regering is belast met de mensenrechten, komt later deze maand naar Guantanamo Bay. Hij zei vrijdag dat hij de Rus Ravil Mingasov wil bezoeken die daar al meer dan tien jaar vastzit.

Gevangenen in Guantanamo eisen in 2009 hun vrijlating. Beeld ap
Gevangenen in Guantanamo eisen in 2009 hun vrijlating.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden