Eeuwige erfpacht? Dan een nieuwe hypotheekakte

Een tegenvaller voor Amsterdammers die willen overstappen op eeuwigdurende erfpacht: sommige banken eisen een extra handeling bij de notaris. En dat kost een paar honderd euro.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

De volgende onduidelijkheid dient zich aan in het nieuwe erfpachtsysteem van de gemeente. Een aantal banken eist dat huizenbezitters die hun erfpacht voor altijd afkopen, een nieuwe hypotheekakte laten opstellen bij de notaris, omdat het afkopen van erfpacht leidt tot een andere waarde van het huis.

Zo'n akte kost zeker 500 euro, zegt Pablo van Klinken, directeur van Erfpachtnotaris Amsterdam, die overstapdossiers in behandeling heeft.

Amsterdamse huizenbezitters kunnen desgewenst overstappen op het nieuwe, eeuwigdurende erfpachtsysteem van de gemeente, om zo hun erfpacht voor altijd af te kopen of hun jaarlijkse canon voor eeuwig vast te zetten. Als ze dat voor 2020 doen, gelden gunstige voorwaarden.

Dit nieuwe stelsel is omgeven door chaos en onduidelijkheid. De gemeente is niet in staat de aanvragen af te handelen, waardoor Amsterdammers maanden moeten wachten op een aanbod.

Tot dusverre zijn slechts 75 huizenbezitters overgestapt.

Ene bank wel, andere niet
Nationale Nederlanden en dochterbedrijf Delta Lloyd willen dat afkopers van erfpacht een nieuwe hypotheekakte laten opstellen. De verzekeraars zullen de hypotheken overigens niet opnieuw tegen het licht houden, zegt een woordvoerder.

Ook hypotheekhouders van ABN Amro moeten aan een nieuwe akte, ook als ze kiezen voor eeuwigdurende canon. ING stelt deze eis niet, mits de huiseigenaar geen nieuwe lening nodig heeft voor de afkoop.

De gemeente wil in oktober met banken en notarissen in gesprek gaan over de kwestie.

Onduidelijkheid
Dit is niet de enige onzekerheid voor mensen die een overstap overwegen. Het is evenmin duidelijk of zij overdrachtsbelasting moeten betalen.

De gemeente kan niet zeggen of overstappers 2 procent belasting moeten betalen. Dat ligt bij de belastingdienst, die al aangaf dat dit in principe het geval is.

En dan is er nog de 10 procent korting die boven de markt hangt. De nieuwe coalitie heeft die opgenomen in het akkoord, maar sindsdien is daar niets meer over vernomen.

Veel huizenbezitters willen eerst weten wat deze korting inhoudt alvorens ze een besluit nemen.

Amsterdam zou beter pas op de plaats moeten maken, zegt Van Klinken. "Dit dreigt uit te lopen op een drama. Het is beter om een nieuwe, goede regeling op te stellen."

CDA-raadslid Diederik Boomsma, een autoriteit op het gebied van erfpacht, noemt de gang van zaken 'een nieuwe klap voor de overstappers' en 'ongekend gepruts'.

"De informatieverstrekking is erg slecht. Hoe is het mogelijk dat overstappers nog steeds tegen verrassingen aanlopen?"

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden