Eeuwenoude handschriften joodse bibliotheek op internet

Eeuwenoude handschriften en manuscripten van de Ets Haim Bibliotheek in Amsterdam zijn sinds donderdag te raadplegen op internet. Op de website etshaimmanuscripts.nl zijn ongeveer 200 Hebreeuwse, Nederlandse, Spaanse en Portugese handschriften te bekijken uit de 13e tot de 19e eeuw.

Een pagina gepubliceerd op de website van de Bibliotheek Beeld Ets Haim Bibliotheek
Een pagina gepubliceerd op de website van de BibliotheekBeeld Ets Haim Bibliotheek

De website bevat ruim 15.000 afbeeldingen, die tot in detail te bekijken zijn. De komende 2 jaar worden nog eens 360 handschriften gedigitaliseerd. Het is wereldwijd de eerste keer dat een joodse bibliotheek zijn complete handschriftencollectie online zet. De website is volgens de bibliotheek 'een van de grootste online beschikbare bronnen voor de bestudering van het oude joodse boek'.

De digitalisering van de manuscripten is onder handen genomen door de Israëlische fotograaf Ardon Bar-Hama, die daarin is gespecialiseerd. Hij was eerder verantwoordelijk voor de fotografie en digitalisering van onder meer de Dode Zeerollen en de persoonlijke archieven van Sigmund Freud en Albert Einstein.

Ets Haim is opgericht in 1616 en daarmee de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld. Het is onderdeel van de Portugese Synagoge in Amsterdam. De bibliotheek bevat naast de handschriften ook 30.000 gedrukte werken op het gebied van het 17e- en 18e-eeuwse jodendom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden