Eeuwenoude drogisterij Jacob Hooy hoeft toch niet weg

Het voortbestaan van de eeuwenoude drogisterij Jacob Hooy op de Kloveniersburgwal is niet meer in gevaar.

Ton Damen
Het antieke interieur van drogisterij Jacob Hooy aan de Kloveniersburgwal 12 Beeld Ton Damen
Het antieke interieur van drogisterij Jacob Hooy aan de Kloveniersburgwal 12Beeld Ton Damen

De eigenaar van het gebouw, de Nederlandse Beleggings Maatschappij (NBM), wilde het pand ingrijpend verbouwen en eiste aanvankelijk het vertrek van de historische drogisterij. Op aandringen van de rechter werd vorige maand toch overeenstemming bereikt met de uitbaters.

Dit blijkt uit een gezamenlijk uitgegeven verklaring van de NBM en Rik Oldenboom, die samen met zijn broer Arne het familiebedrijf runt. De drogisterij zelf bestaat al sinds 1743.

Overeengekomen is dat bij restauratie zowel het exterieur als het interieur van het monument intact blijft. De gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie gaat de verbouwing begeleiden.

Beide partijen zijn het eens over een nieuw huurcontract dat voor tien jaar wordt aangegaan. De kelder wordt uitgegraven, waarna Jacob Hooy meer ruimte krijgt.

Tijdens de verbouwing gaat Jacob Hooy drie tot zes maanden dicht en gedurende die periode wordt geen huuur betaald en biedt NMB nog een compensatie.

Monumentaal
Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan. Volgens Oldenboom is de grootste verandering dat de drogisterij niet dicht hoeft. "NBM zag aanvankelijk onvoldoende in dat het antieke interieur ook monumentaal is," aldus Oldenboom.

"Daar was geen onderzoek naar gedaan. Verder werd onderschat dat de ondergang van de drogisterij zou leiden tot maatschappelijke verontwaardiging."

Volgens Oldenboom hebben stille bemiddeling van commissiebestuurder Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum, publicaties in Het Parool, diverse televisieuitzendingen en een door 12.000 mensen getekende petitie ervoor gezorgd dat er druk op de partijen kwam.

Mooi vooruitzicht
Tijdens de rechtszaak vorige maand, waarbij Jacob Hooy zich verzette tegen beëindiging van het huurcontract, stelde de rechter beide partijen voor opnieuw onderling te praten. Daarop werd alsnog overeenstemming bereikt. Tot een rechterlijke uitspraak hoefde het niet te komen.

De NBM laat weten ook blij met het akkoord te zijn. "Jacob Hooy is in de Amsterdamse binnenstad een instituut," aldus een woordvoerder namens de directie.

"Wij hebben vanaf het begin zelf ook gevonden dat het pand behouden moest blijven. Maar laten we alsjeblieft niet te veel terugkijken. Wij zorgen ervoor dat het pand er straks prachtig bij komt te staan. Dat is een mooi vooruitzicht."

Lees terug: NBM wil eeuwenoude drogisterij weg hebben

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden