Eervolle vermelding voor Wouter

AMSTERDAM - De zestienjarige Wouter Berkelmans uit Amstelveen heeft een eervolle vermelding gekregen in de Internationale Wiskunde Olympiade in Hanoi, Vietnam.Aan de wedstrijd deden in totaal 520 leerlingen uit 93 landen mee. Het Nederlands team eindigde in het landenklassement op de vijfenzestigste plaats. De winnaar was Rusland, gevolgd door China en gastland Vietnam.

Wouter deed in 2005 al mee aan de Nationale Wiskunde Olympiade, toen hij in de derde klas van het Barlaeusgymnasium zat. In 2006 werd hij eerste: de jongste winnaar ooit.

Op het Barlaeus slaat hij de wiskundelessen over, die zijn te makkelijk voor hem, vertelde zijn vader. Daarvoor in de plaats volgt hij colleges wiskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar was de prestatie van hun jongste student geen verrassing. Opleidingsdirecteur Wiskunde Freek van Schagen: ''Ik was niet verbaasd. Het is een buitengewoon intelligente jongen die op de juiste manier gestimuleerd wordt door zijn omgeving.''

Berkelmans verblijft nog tot woensdag in Hanoi, samen met zijn vader. Zijn moeder, broer en zus zijn in Nederland gebleven.

Ieder jaar vindt de Internationale Wiskunde Olympiade in een ander land plaats. In juli 2011 is Nederlland de gastheer. Deelnemers zijn middelbare scholieren jonger dan twintig jaar. Elk landenteam bestaat uit maximaal zes leerlingen en hun begeleiders.

Tijdens de tweedaagse wedstrijd krijgen de deelnemers ingewikkelde wiskundige vraagstukken voorgelegd. Ze kunnen hiermee maximaal 42 punten behalen. De helft van de deelnemers komt in aanmerking voor een medaille.

De landenteams worden geselecteerd via een aantal voorrondes, waaronder de Nationale Wiskunde Olympiade.

Afgelopen week werd tevens bekend dat Raoul Rosenthal (18), ook uit Amstelveen, brons won in de Internationale Chemie Olympiade in Moskou.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden