Eerste zitting moordzaak-Endstra

AMSTERDAM - In het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp verschijnen dinsdag drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van vastgoedhandelaar Willem Endstra.Endstra werd op 17 mei 2004 geliquideerd, kort nadat hij zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan had verlaten.

De politie arresteerde het drietal - de 22-jarige A.N. , de 27-jarige O.C. en de 32-jarige C.D. - in december. Voor zover bekend gaat het niet om notoire criminelen. De mannen zijn sinds hun arrestatie verstoken gebleven van ieder contact met de buitenwereld, ten behoeve van het onderzoek, dat nog in volle gang is.

Het is nog zeer de vraag of de pro forma-zitting van dinsdag voor pers en publiek toegankelijk zal zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank gevraagd de deuren gesloten te houden, om zo min mogelijk informatie over het onderzoek op straat te laten belanden. De advocaten van de verdachten verzetten zich tegen een besloten zitting.

De officiële aanklacht vermeldt geen bijzonderheden over de zaak, althans niet meer dan de manier waarop Willem Endstra om het leven is gebracht. De vermogende vastgoedman werd van nabij ettelijke malen beschoten en geraakt in borst, romp, bekken en achterhoofd.

Wijlen Endstra is, aan slachtofferzijde, de spil in het van 2 april van start gaande monsterproces tegen Willem Holleeder en een aantal medeverdachten. De tycoon zou jarenlang zijn afgeperst door Holleeder en daarbij miljoenen hebben moeten betalen. Hij sprak vele malen in het diepste geheim met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse politie over deze praktijken. Deze uitvoerige verklaringen vormen de basis van het mega-onderzoek naar de criminele handel en wandel van de voormalige Heinekenontvoerder Holleeder.

Politie en justitie doen nog onderzoek naar de betrokkenheid van Holleeder bij de liquidatie van Endstra. Zelf heeft de vastgoedman - door de eveneens geliquideerde crimineel John Mieremet ooit publiekelijk omschreven als ''de bankier van de onderwereld'' - meermalen gezegd dat hij vreesde dat Holleeder hem zou (laten) vermoorden. Ook Holleeders mogelijke betrokkenheid bij andere criminele afrekeningen wordt nog onderzocht. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.