Wie is de Mol

Eerste Wie is de Mol?-aflevering leek een beetje voor spek en bonen

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2016, met een terugblik, mogelijke theorieën en een voorspelling voor de mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 1.

De kandidaten proberen geld te verdienenBeeld AvroTros

Dit seizoen zien we 'de best voorbereide mol ooit' aan het werk, verklapte Art Rooijakkers al in aanloop naar de start van het zestiende seizoen. En dus moesten de echte molloten even doorbijten met een uitleg van het spel aan de mol - een uitleg die duidelijk meer bedoeld was voor de nieuwe kijkers op de zaterdagavond.

Eenmaal in de Dominicaanse Republiek kon het spel toch op de wagen. Bij de introductieopdracht moesten kandidaten allemaal een aantal mensen in de metro zoeken en meenemen naar het eindpunt. 'Dus na aankomst moet ik meteen vrouwen hosselen,' grapte presentator Tim Hofman die vier Maria's moest zoeken. 'Dat kan ik.'

Uitzondering was presentator Klaas van Kruistum die mocht zeggen of het de anderen ging lukken om in totaal 54 mensen mee te krijgen. Niet dus, zoals hij ook voorspelde. Bij het uitdelen van de eerste duizend euro doken meteen de eerste strubbelingen binnen de groep op. Politiewoordvoerder Ellie Lust wierp zich op als penningmeester maar dat vond Hofman geen goed idee. 'Ik hou mijn 100 euro.' Het gezicht van Lust betrok.

Bij de stemming later grepen de twee mis en ging Van Kruistum er met het penningmeesterschap vandoor. Een goede positie om te hebben als je de mol bent, weten we uit eerdere seizoenen. De tweede opdracht draaide om het slepen van een log groen topito-blok door de duinen. De kandidaten moesten in tien minuten het blok zo ver mogelijk slepen. Daar ging echt alles mis.

Slapstickact
Onder aanvoering van hockeyer Taeke Taekema gingen de kandidaten als een gek slepen. 'Ik was volledig uit mijn comfortzone want op platte zolen,' verzuchtte hoofdredactrice Cécile Narinx. Actrice Marjolein Keuning mocht de tijd in de gaten houden en maakte daarvan een slapstickact die zo in het circus had gepast en harpist Rémy van Kesteren vond het vlak voor tijd een goed idee om zijn schoenveter te gaan strikken. 'Mensen zijn belangrijker dan geld,' brulde Taekema. 'Geld maakt niet gelukkig.' En dus trok de groep op het laatste moment de topito uit het geldvak van duizend euro.

Geen geld maar wel zeven mensen die hun scherm niet hoefden te zien. Omdat die drie overgebleven kandidaten de test niet het slechtst hadden gemaakt, hoefde niemand maar huis. Dat geeft toch een beetje het gevoel alsof de aflevering voor spek en bonen was.

Hamvraag
En dan de grote vraag: wie is dan de mol? Lastig te zeggen nog. Omdat de kans groot was dat de eerste opdracht in de metro mislukte en de mol dat ook wist - er even van uit gaande dat Van Kruistum de mol niet is - kon hij of zij niet veel meer doen dan zijn of haar opdracht goed uitvoeren. Van Taekema, Hofman en Airen Mylene weten we dat ze het goed gedaan hebben. Lust had haar opdracht verprutst, de rest kregen we niet te zien.

Bij de tweede opdracht had Keuning wel een typische mol-positie, maar ze ging dan wel heel opzichtig te werk. Zo in het oog springend opereert een mol vaak niet meteen in het begin. Taekema vond mensen belangrijker dan geld - dat zou een mol ook roepen - maar dat was mogelijk vooral om zijn eigen hachje veilig te stellen. En puzzelfanaat Hofman probeerde Ellie Lust het penningmeesterschap te ontfutselen - met succes. Bovendien kwam na een shot van tram 16 het hoofd van Hofman in beeld. Zou hij dan toch de zestiende mol zijn? Stiekem zou dat zonde zijn omdat hij als kandidaat echt wat extra brengt.

Beeld Het Parool
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden