Eerste werkdag burgemeester Van Aartsen

Jozias van Aartsen gaat maandag aan de slag als waarnemend burgemeester van Amsterdam, totdat er een opvolger is voor de overleden Eberhard van der Laan. Hij blijft naar verwachting tot aan de zomer.

Van Aartsen in februari na zijn laatste raadsvergadering als burgemeester van Den Haag. Van die stad was hij negen jaar burgemeester. Beeld anp
Van Aartsen in februari na zijn laatste raadsvergadering als burgemeester van Den Haag. Van die stad was hij negen jaar burgemeester.Beeld anp

Locoburgemeester Eric van der Burg, die de afgelopen tijd plaatsvervanger van Van der Laan was, zal zijn verantwoordelijkheden maandag aan Van Aartsen overdragen.

Van der Laan stierf in oktober aan de gevolgen van longkanker. Daarop benoemde commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, Van Aartsen tot waarnemer.

Den Haag
Vanuit Amsterdam bestond de wens voor iemand van "buiten de Amsterdamse politieke arena'', onder meer met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Verder wilden ze graag een waarnemer die bestuurlijke ervaring heeft in een van de vier grote steden, met name op het gebied van openbare orde en veiligheid.

De 69-jarige Van Aartsen was eerder onder meer minister van Buitenlandse Zaken en tussen 2008 en 2017 burgemeester van Den Haag. De prominente VVD'er werkte hiervoor als waarnemend commissaris van de Koning in Drenthe.

Ollongren
Na de verkiezingen stelt de nieuwe gemeenteraad een profiel op voor de toekomstige burgemeester.

Nadat Van der Laan in september zijn taken had neergelegd, nam locoburgemeester Kajsa Ollongren zijn werk over. Toen zij vorige maand minister werd, verving locoburgemeester Eric van der Burg haar tot de komst van Van Aartsen.

Een half jaar rustig op de hoofdstad passen tot een nieuwe burgemeester aantreedt, is waarnemer Jozias van Aartsen niet gegund. Het stadhuis heeft hoge verwachtingen van de Haagse 'tussenpaus'.

Het Parool zette zaterdag op een rijtje waar Van Aartsen moet beginnen om zijn werkomgeving te leren kennen: Van Aartsen moet vol aan de bak

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden