Eerste waarnemers VN in Syrië gearriveerd

Een eerste team van zes waarnemers van de Verenigde Naties is in Damascus aangekomen om het vier dagen oude, maar zeer broze Syrische bestand te controleren. Dat heeft een woordvoerder van Kofi Annan, Syrië-gezant van de VN en de Arabische Liga, vandaag gezegd.

Redactie
Syrische vluchtelingen protesteren in Jordanië tegen het regime van president Assad. Beeld REUTERS
Syrische vluchtelingen protesteren in Jordanië tegen het regime van president Assad.Beeld REUTERS

Of het staakt-het-vuren standhoudt, is zeer de vraag. Activisten zeiden dat het oppositiebolwerk Homs nog steeds met artilleriegeschut en mortieren onder vuur wordt genomen.

De komende dagen arriveren nog eens 25 waarnemers in Syrië. De waarnemers zullen eerst een hoofdkantoor oprichten en in overleg treden met zowel het Syrische regime als de oppositie, zodat beide zijden op de hoogte zijn van de rol van de waarnemers.

Syrische regeringstroepen hebben vandaag door opstandelingen beheerste woonwijken in de centrale stad Homs voor de derde opeenvolgende dag beschoten, met diverse doden tot gevolg, zeiden activisten van de Lokale Coördinatiecomités en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Hoewel het geweld in Syrië is afgenomen is er geenszins sprake van dat de wapens zijn neergelegd. Ook aanvallen en hinderlagen door de Syrische rebellen duren voort.

Assad heeft zich neergelegd bij het in het vredesplan van Annan voorgestelde staakt-het-vuren, dat wordt onderschreven door zijn belangrijkste bondgenoot Rusland. Desondanks weigert hij zijn troepen terug te trekken uit bevolkingscentra, waarschijnlijk uit vrees deze gebieden te verliezen aan de tegenstanders van zijn regime.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden