Eerste vrouw aan roer CPNB: 'Ik ben een veellezer'

Eveline Aendekerk (46) wordt de eerste vrouwelijke directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

Eveline Aendekerk was eerder directeur van Dance4lifeBeeld Miriam van Leeuwen

Zij gaat Eppo van Nispen tot Sevenaer opvolgen bij het marketingbureau van de Nederlandse boekenbranche.

De gemoedstoestand van Eveline Aendekerk: een beetje hartzeer, want na elf jaar als directeur-bestuurder neemt ze afscheid van Dance4life, de organisatie die met jongeren strijdt tegen onveilige seks.

Maar vooral: "Heel erg levend, energiek en nieuwsgierig."

U werkte lang in het bedrijfsleven, daarna bij Dance4life. Hoe komt u bij de boeken terecht?
"Het lijkt een grote overgang, maar niets is minder waar. Dance4life werkt aan kennis, kracht en keuzevrijheid voor jongeren. Dat is ook wat lezen creëert. Daarnaast ben ik een veellezer, ik kom veel in boekhandels en de bibliotheek en heb altijd veel meegekregen van de Boekenweek. En je hoort over dat illustere Boekenbal. Ik dacht altijd: als ik daar toch heen mag. Toen ik hoorde dat de vacature zou komen, heb ik de krant goed in de gaten gehouden."

Wel een omslachtige manier voor een kaartje voor het Boekenbal.
"Mensen die er geweest zijn zeggen: 'Zo leuk is het niet', maar wie niet is uitgenodigd denkt toch: 'Shit, daar wil ik bij zijn'. Toen ik in besloten kring vertelde dat ik naar de CPNB zou gaan, vroegen veel mensen: 'Mag ik mee?' Ik geloof dat ik er nu al vijftig moet teleurstellen."

Voor u wordt het straks vooral handjes schudden.
"Ja, dan ben ik gastvrouw. De eerste keer sinds 1947 dat er een gastvrouw is, bizar! Zeker in het besef dat de boekenlezer dominant vrouw is. Met adjunct-directeur Esther Scholten heeft de CPNB straks ook een geheel vrouwelijke directie."

Eppo van Nispen ging voor de volgende auteur van het Boekenweekgeschenk Jan Siebelink op de knieën. Gaat u dat ook doen?
"Ik begreep dat hij dat elk jaar deed, bij Herman Koch - toen het thema 'verboden vrucht' was - geloof ik zelfs met een appel in zijn mond. Jeetje. Ik zal er mijn eigen draai aan moeten geven, gelukkig heb ik nog even."

En al een idee voor de Boekenweekauteur 2020?
"Ik heb van de week op Wikipedia zitten kijken, sommige van die geschenken zijn echte klassiekers geworden: Oeroeg van Hella Haasse, Het Rookoffer van Tessa de Loo. Maar hier waag ik me nog niet aan. ik heb straks een dijk van een team een laat me graag adviseren. Niet te snel gaan, heb ik in eerdere functies geleerd."

Kunnen we grote beleidswijzigingen verwachten?
"Ik kan hier nog niet veel zinnigs over zeggen, maar ik verwacht niet dat ik een radicaal andere koers zal varen. Ik heb natuurlijk altijd veel met jongeren gedaan. Als directeur bij Lost Boys werkte ik in de digitale wereld. In die zin zal ik zeker dingen vinden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden