Eerste voorzitter stadsdeel met een hoofddoek

Al snel kreeg Fatima Elatik het predicaat veelbelovend opgeplakt. Foto ANP/Juan Vrijdag Beeld
Al snel kreeg Fatima Elatik het predicaat veelbelovend opgeplakt. Foto ANP/Juan Vrijdag

AMSTERDAM - Met Fatima Elatik krijgt Zeeburg een stadsdeelvoorzitter met een hoofddoek. De invloedrijke publicist en PvdA'er Paul Scheffer opperde in 2004 dat dat eigenlijk niet kan voor iemand die een seculiere partij vertegenwoordigt. Elatik heeft ze er nooit iets van aangetrokken. Het is 'een soort geuzenteken', zei ze in 1997. ''Het is een symbool van emancipatie van de Nederlands Marokkaanse vrouw die ik ben. I am damned proud of myself.''

Al snel kreeg Fatima Elatik (35) het predicaat veelbelovend opgeplakt. In 2002 verkondigde John Leerdam, destijds voorzitter van de PvdA in Amsterdam, dat ze werd klaargestoomd voor een wethouderspost of de Tweede Kamer.

Dat klaarstomen vanuit het bestuur van Zeeburg, waar ze vanaf 2002 functioneerde onder stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema, leek haar wat lang te duren. Ze hoopte op het lijsttrekkerschap bij de deelraadsverkiezingen van 2006, maar de kandidatencommissie vond haar te licht. Vorig jaar wilde ze de opgestapte wethouder Hennah Buyne opvolgen. Ze bracht het tot de laatste twee, maar legde het af tegen Freek Ossel. Volgens sommigen was ze opnieuw 'te licht' bevonden. Anderen stellen dat haar invloed in de Amsterdamse PvdA juist groeiende is en dat ze regelmatig wordt geraadpleegd over zaken die niet direct betrekking hebben op haar bestuurspost in Zeeburg, waar ze belast was met onderwijs en jeugd.

Elatik, geboren in Amsterdam-Oost, loopt al sinds 1998 rond in de lokale politiek. Aanvankelijk als raadslid. Toen al sprong ze in de bres voor Marokkaanse jongeren. ''Ik word er zo moe van: Marokkanen dit, Marokkanen dat... Het probleem ligt bij bepaalde jongeren, niet alleen bij Marokkanen,'' verzuchtte ze in 2001.

Datzelfde jaar riep ze de hoon van Theo van Gogh over zich af, omdat ze zich in de Volkskrant keerde tegen de uitvoering van de opera Aïsja, die de draak stak met de islam. (Later zei Elatik dat ze verkeerd was geciteerd.) Vanaf toen was ze Van Goghs doelwit. ''Waarom zou een toneelstuk niet verboden mogen worden? Stem Fatima Elatik PvdA,'' verkondigde Van Gogh in 2002 in een advertentie die op verkiezingsdag op de voorpagina van Het Parool stond. Toch - of misschien wel juist mede daardoor - kreeg ze ruim vijfduizend voorkeurstemmen.

Na de moord op Van Gogh moest Elatik worden beveiligd. Ze zei in die periode dat 'te veel Marokkaanse jongens crimineel zijn of zich laten verleiden tot extremisme'. In tegenstelling tot haar vriend Ahmed Marcouch meent ze dat dit niets te maken heeft met de islam of hun etnische achtergrond.

In maart vorig jaar mengde Elatik zich op kenmerkende wijze in het integratiedebat. Ze klaagde dat de PvdA te veel bezig is met 'stoer doen door soundbites te leveren'. Maar ze ondertekende in november een door tv-maker Prem Radhakishun geïnitieerde brief in Spits, die Nederlandse Marokkanen opriep Marokkaanse probleemjeugd tot de orde te roepen. En na het aftreden van Ella Vogelaar hield Elatik afstand van de als te soft weggezette minister. Het zijn tekenen van een verschuiving in Elatiks denken, waarmee ze dichter bij de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher komt te staan. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden