'Eerste verdachte opgepakt in zaak Alpenmoorden'

Na zes maanden onderzoek is er volgens de Daily Mail eindelijk een verdachte opgepakt in de mysterieuze zaak van de gruwelijke Alpenmoorden. Begin september kwamen de Iraaks-Britse ingenieur Saad al-Hilli, zijn vrouw, zijn schoonmoeder en een fietser om door een schietpartij nabij Annecy. Het gaat om de vermoedelijke leverancier van het moordwapen, een zeldzaam wapen dat enkel door het Zwitserse leger gebruikt werd. De verdachte werd opgepakt in Genève, maar ontkent elke betrokkenheid.

Franse politie vervoert de auto van de slachtoffers. Beeld EPA
Franse politie vervoert de auto van de slachtoffers.Beeld EPA

Omdat de politie nauwelijks een bruikbaar spoor vond in deze zaak, besloten onderzoekers zich te concentreren op het weinig gebruikte moordwapen. Dat onderzoek leverde nu een eerste resultaat op. Speurders uit onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Zwitserland kwamen deze week in Den Haag bijeen om informatie uit te wisselen. De arrestatie werd daar ook besproken.

Saddam
Verder bleek dat twee Franse rechters naar Bagdad willen reizen om de links van Saad Al-Hilli en zijn familie met de door de Amerikanen geëxecuteerde Iraakse tiran Saddam Hoessein te onderzoeken. Saddam zou een miljoen euro overgeschreven hebben op een Zwitserse rekening van de in de Alpen afgeslachte ingenieur, wat de piste van een financiële afrekening voedde. Mogelijk heeft een familielid of een kennis die op de hoogte was van die transactie na een ruzie de moorden bevolen.

Fortuin
Eric Maillaud, die het onderzoek leidt, liet in de Journal du Dimanche weten: 'Vroeg of laat zullen we naar Bagdad moeten trekken. Het doel is om uit te maken of we daar een link kunnen vinden tussen de moorden en de Iraakse roots van de slachtoffers. We willen exact weten welke rol de vader van de vermoorde ingenieur juist had, waar hij zijn fortuin vandaan haalde en waarom hij het land verlaten heeft. We hebben al een officieel verzoek ingediend bij de Iraakse autoriteiten, maar voorlopig hebben we nog geen antwoord gekregen.'

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden