Plus

Eerste Van der Valkhotel in Amsterdam deze maand open

Deze maand gaat - na tachtig jaar - het eerste Amsterdamse Van der Valkhotel open, bij Overamstel. De hotelier heeft wel een beetje moeten inschikken. '130 parkeerplaatsen, voor ons is dat niks.'

Het eerste Van der Valkhotel in Amsterdam, op bedrijventerrein Overamstel.Beeld Rink Hof

Van der Valk wilde zich in tachtig jaar nooit laten intomen door de hoofdstad, met zijn dure grond, postzegelkleine bouwkavels en bijzondere voorwaarden, zoals betalen om te mogen parkeren.

"De traditionele Van der Valk ligt aan de snelweg, is goed bereikbaar in het weiland met meer dan genoeg gratis parkeerplaatsen," zegt Lucie Simons - vierde generatie Van der Valk - die de Amsterdamse primeur met man Thymen uitbaat. "Dat gaat in Amsterdam niet lukken."

En inderdaad. Met net iets meer dan tweehonderd kamers is 'Amsterdam Amstel' een bescheiden Van der Valk, om nog maar te zwijgen van de 130 parkeerplaatsen op de twee kelderverdiepingen, die nota bene nog door de bezoeker betaald moeten worden ook.

"Dat is wel even wennen, ja. Normaliter zouden we bij een hotel met deze omvang - er is ook voor 500 man vergaderruimte - zeker 250 plekken hebben. Gratis natuurlijk. 130, voor ons is dat niks."

Maar, denkt ze, de Van der Valkgast zal het wel accepteren. "Die is wel gewend dat het in Amsterdam anders gaat. Dit is nu eenmaal geen traditionele Valklocatie. Onze kamerprijzen liggen ook hoger dan in een gemiddelde vestiging. Dit is toch dure grond."

Visioen
Het hotel is het visioen van 'neef Jan' Broeks, die met zijn broer één van de negen bloedgroepen van het familie-imperium leidt. "Hij is al tien jaar bezig, vanuit Van der Valk Volendam, om iets in Amsterdam op te zetten."

Het werd een strook grond op industrieterrein Overamstel tussen een autodealer, een studentenhuis, een hippig 'boetiekkantoor' en een onbestemd, slooprijp fabriekje. De enige mogelijkheid om er een renderend hotel neer te zetten, was de hoogte in te gaan.

Als een laars steekt 'Amsterdam-Amstel' dan ook de maximaal toegestane zestig meter omhoog. Met bovenin op elke hoek de toekan, het huislogo van Van der Valk­. 206 kamers passen er zo op 17 verdiepingen plus - in de zool - bars, restaurants, spa en vergaderzalen.

Overamstel is voor doorgewinterde Amsterdammers een onherbergzaam klinkende plek. Simons kent het bedrijventerrein nog uit haar studententijd.

"Toen was dit een buurt waar je, als je je auto parkeerde, over je schouder keek of het wel veilig was. Nu verandert het razendsnel. Van een luguber stukje Amsterdam wordt het echt levendig."

Zoals gebruikelijk bij de grootste hotelier van ons land is het ontwerp, de bouw en de inrichting strak in eigen hand gehouden.

Beeld Barbara Lateur

"De inrichting hebben wij helemaal zelf gedaan, de muren, de kleuren, het meubilair," zegt Simons. "Tot aan de namen en logo's toe." Het ontbijtrestaurant heet - knipoog - 't IJ, de bar aan het water - dubbele knipoog - Pampus.

Toch zal het hotel zich niet direct op Amsterdammers richten. "Ik hoop best op lokale aanloop maar ons restaurant heeft 150 couverts voor 206 kamers; dat moet wel uitkomen."

De wellness-met-zwembad is ook niet, zoals bij sommige stadshotels, voor localo's beschikbaar. "Die is exclusief inclusief bij de kamer."

Van der Valk heeft zijn eigen clientèle die vertrouwd is met het concept. "Het is overal een beetje anders, maar het Valkgevoel zit er altijd in. Dat komt doordat er altijd iemand ven de familie aan het roer staat. Dat vergroot de betrokkenheid."

Geen hipsterhotel
Hiervoor baatte het echtpaar een Van der Valk bij Osnabrück, Duitsland uit. "Dat was nog een traditionele Valk met zo'n rood puntdak. Er was niets mis mee hoor. Maar dit is óns hotel. Het is echt een verlengstuk van onszelf. Dit is geen hipsterhotel, want ik ben geen hipster."

Afgelopen week kwamen al veertig familieleden uit de eigen 'staak' proefslapen en proef­eten. "Allemaal aan één lange tafel. Het zijn absoluut niet de makkelijkste gasten want ze hebben allemaal hun eigen hotels. Ze waren superkritisch, maar stuk voor stuk wel trots dat we nu eindelijk in Amsterdam zitten."

Beeld Rink Hof

Van je familie....
Als er één Valk over de dam is, volgen er meestal meer. Terwijl op Overamstel de laatste bouwwoede wordt weggestreken, wordt nog geen twee kilometer verderop bij station RAI gebouwd aan het volgende hotel: Valk Exclusief met 245 kamers, die najaar 2019 opengaat.

Voor de buitenstaander mag het concern - 68 hotels in Nederland, 30 daarbuiten - één hechte familie lijken. Maar het imperium is opgedeeld in negen bloedgroepen, elk geworteld in de negen kinderen van stamvader Martien.

Van der Valk Amsterdam-Amstel dat maandag opent, is eigendom van Luiten-Van der Valk beheer. De familietak die wordt geleid door neven Jan Broeks en Rick Polman, zetelt in het Brabantse Waalre en bezit nu 17 hotels.

De wortels van de 'staak' liggen in Wassenaar bij 'oma' Ina van der Valk en man Henk Luiten, die er onder de toekan een restaurant runden.

Het toekomstige Van der Valkhotel Amsterdam-Zuid-As behoort tot Valkenhorst, het vehikel van de Voorschotense familietak en wordt geleid door Freek van der Valk met broers Martin en Lucas - zoons van de huidige pater familias Arie van der Valk.

Het moet, gezien de opvallende schrijfwijze met al die streepjes, eventjes zoeken zijn geweest naar een goede hotelnaam, want de Luitentak blijkt uit voorzorg een hele trits namen met de combinaties 'Van der Valk' en 'Amsterdam' te hebben geregistreerd.

'Voorschoten' heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de belangrijkste staak, vooral doordat het zich bij de bouw van nieuwe hotels niet veel meer aantrekt van de ongeschreven geografische afbakening die familieleden altijd beschermde tegen interne concurrentie.

De verwijdering begon elf jaar geleden toen de Voorschotense tak Van der Valk Nootdorp opende op een steenworp afstand van de vestiging in Wassenaar die onderdeel was van de Luitentak.

'Voorschoten', is sindsdien in marstempo neergestreken in onder meer Utrecht, Apeldoorn, Woerden, Duiven, Zwolle, Deventer, Oostzaan, en Schiedam en heeft zich sindsdien uit de familieorganisatie teruggetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden