Eerste tropische dag van 2012 is een feit

Nederland beleefde vandaag de eerste tropische dag van het jaar. Omdat het in De Bilt meer dan 30 graden Celsius werd is daar nu sprake van. In Limburg werd het, in het plaatsje Ell, zelfs minstens 35 graden. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI gezegd. We hebben er lang op moeten wachten, aldus Harry Geurts van het KNMI: 'Vaak gebeurt het al in juni of juli'. Om van een landelijke tropische dag te kunnen spreken moet het in De Bilt 30 graden of warmer zijn.

Redactie
Een meisje springt op een trampoline op het strand van Scheveningen. Beeld anp
Een meisje springt op een trampoline op het strand van Scheveningen.Beeld anp

In De Bilt is tropische warmte dit jaar niet eerder voorgekomen. Volgens het KNMI was lokaal op 23 mei de eerste tropische dag van dit jaar, met 30,8 graden als hoogste waarde in Hupsel. Ook in juni en in juli is lokaal meer dan 30 graden gemeten. Mei leverde weliswaar nog zes zomerse dagen op, maar daarna bleef warmte vaak uit. Tot een hittegolf komt het naar alle waarschijnlijkheid overigens niet. Daarvoor moet het volgens het KNMI in De Bilt minimaal 5 dagen op rij warmer zijn dan 25 graden, waarvan minimaal 3 dagen boven de 30 graden.

Morgen wordt volgens Geurts een vergelijkbare dag. Mogelijk wordt het lokaal nog warmer. Aan de kust kan de wind voor iets lagere temperaturen zorgen.

Een temperatuur van 34 à 35 graden of hoger is de laatste jaren vrijwel elke zomer wel op één of meer dagen bereikt. Vorig jaar is op 28 juni in Hupsel in het oosten van ons land en in Eindhoven 34,5 graden gemeten. Meer dan 35 graden is in ons land het laatst gemeten in de zomer van 2010. Op drie dagen kwam de temperatuur toen boven de 35 graden. Op 9 juli van dat jaar noteerde Arcen (L) met 36,2 graden de hoogste waarde.

Verkoeling
Massaal zocht Nederland verkoeling. De hoge temperaturen en de brandende zon dreven mensen richting park, bos, waterkant, de beschutting van eigen huis of tuin of een van de stranden. Het KNMI gaf een code geel af, extreme hitte, voor het hele land, en het zogeheten Nationale Hitteplan is van kracht.

Zonaanbidders konden 's ochtends al vroeg aansluiten in een lange rij auto's op de wegen richting de kust. De strandfiles begonnen op zaterdagochtend al om 10.30 uur; vooral de stranden in Zeeland, Zuid- en Noord-Holland bleken in trek. Rond die tijd stond er in totaal 60 kilometer file naar de kust. Er was al gerekend op grote drukte gezien de hoge temperaturen. Zo besloot de NS dit weekend langere treinen richting Hoek van Holland en Zandvoort in te zetten.

Op het muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen genoten ongeveer 55.000 bezoekers van muziek en het zinderend warme weer. Volgens directeur Eric van Eerdenburg verbruiken de bezoekers 100.000 liter drinkwater per uur. Op strandfestival Zand in Almere kwamen 25.000 mensen af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden