Strijders tonen loyaliteit aan Houthirebellen in de Jemenitische stad Sana'a.

Eerste stap naar vrede in Jemen

Strijders tonen loyaliteit aan Houthirebellen in de Jemenitische stad Sana'a.Beeld EPA

De strijdende partijen in Jemen zijn een wapenstilstand overeengekomen in Hodeidah, een cruciaal distributiepunt voor humanitaire hulp. Het is in jaren de grootste stap richting vrede.

De glimlach van António Guterres sprak boekdelen, toen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gisteren bekendmaakte dat de strijdende partijen in Jemen een staakt-het-vuren zijn overeengekomen in de belangrijkste havenstad van het land, Hodeidah. Ook in twee kleinere havensteden, Salif en Ras Isa, moet het vechten stoppen.

Daarmee is nu al meer bereikt dan de meeste waarnemers vooraf hadden verwacht van de vredesbesprekingen in Stockholm.

Beide partijen, zowel de door Iran gesteunde Houthirebellen als de door Saoedi-Arabië gesteunde regering van Jemen, zullen hun troepen binnen 21 dagen terugtrekken uit Hodeidah, dat nu onder controle van de Houthi’s staat, en waar heftig om wordt gevochten. De VN zullen er een ‘leidende rol’ gaan spelen, en een humanitaire corridor openen naar Taiz, de derde stad van Jemen. Guterres trad nog niet in details over hoe die rol in de praktijk zal worden ingevuld.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen, in 2015, zijn ten minste 70.000 mensen om het leven gekomen of gewond geraakt bij gevechten. Onder hen zijn meer dan 9000 kinderen. De afgelopen tijd viel een groot deel van de slachtoffers in Hodeidah.

In het kielzog van de gevechten dreigt ook een hongersnood. Op dit moment hebben 22 miljoen van de 29 miljoen inwoners van Jemen ernstige behoefte aan hulp, stelt de VN. De verwachting is, dat een wapenstilstand in Hodeidah ook het lijden van de bevolking elders in Jemen zal verlichten. Het land importeert het grootste deel van zijn voedsel en meer dan de helft komt in de haven van Hodeidah het land binnen.

Politieke toekomst

Afgezien van de wapenstilstand kwamen de strijdende partijen ook overeen dat ze verder zullen praten. Binnenkort gaan ze zich over een zogenoemde raamovereenkomst buigen, waarin ook de politieke toekomst van het land onderwerp van gesprek is.

Of dat ook tot substantiële vooruitgang zal leiden, moet nog maar blijken. Of de Saoediërs uiteindelijk ook een politieke rol voor de Houthi’s, die bondgenoten zijn van Iran, in hun buurland dulden, is nog maar de vraag. Ook het Westen is niet enthousiast over het idee dat Iran meer invloed zou krijgen. Tot nu toe had Saoedi-Arabië dus min of meer de vrije hand in Jemen.

Maar sinds de moord op journalist Jamal Khashoggi, die door de Saoedische machthebbers lijkt te zijn beraamd, is de internationale druk op Saoedi-Arabië toegenomen. Dat bleek gisteren ook nog eens in Washington, waar de Senaat de wens uitsprak om te stoppen met de militaire steun die Saoedi-Arabië van de VS krijgt voor het conflict in Jemen.

De VS stopte vorige maand al met het bijtanken van Saoedische gevechtsvliegtuigen. Saoedi-Arabië staat aan het hoofd van een internationale coalitie die de Houthiopstandelingen bestrijdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden