Update

Eerste slachtoffers MH17 morgenmiddag naar Eindhoven

De trein met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is dinsdagochtend aangekomen in Charkov. Rond 10.30 uur Nederlandse tijd arriveerde de trein bij de militaire luchthaven van Charkov. Naar verwachting zullen de eerste slachtoffers morgenmiddag in Nederland aankomen.

null Beeld Gleb Garanich
Beeld Gleb Garanich

De lichamen zullen in een fabriek op het militaire vliegveld van Charkov uit de trein worden gehaald en in kisten worden gelegd. Dat zal enkele uren duren. Dat zal gebeuren in een crisiscentrum dat de afgelopen dagen door Nederlandse forensische experts is ingericht.

Vanaf daar zullen de slachtoffers naar Nederland worden gebracht. Naar verwachting zal de eerste vlucht morgenmiddag aankomen in Eindhoven. Vanaf daar gaan de lichamen naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum om geidentificeerd te worden.

Bij de verplaatsing van de lichamen zullen Nederlandse experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing aanwezig zijn, evenals internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Nederlandse delegatie leidt het onderzoek.

Ook de buitenlandse slachtoffers worden naar Nederland gebracht. Dat zal gebeuren met een Hercules van de Nederlandse luchtmacht en een toestel van de Australische luchtmacht.

Chaotische taferelen
De trein met koelwagens met daarin de lichamen van 282 mensen en lichaamsdelen van 16 anderen vertrok vanochtend om 04.00 uur uit Donetsk. Charkov ligt in een gebied dat onder controle staat van de regering. Het station van Charkov is hermetisch afgesloten.

Op het goederenstation Balasjkova in Charkov doen zich chaotische taferelen voor rond de ontvangst van de lichamen van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Meer dan de helft van de Maleisische experts mogen de loods niet in waar de wagons worden leeggehaald. De ruimte zou te klein zijn.

Ook verscheidene Australische functionarissen mochten van de regionale autoriteiten het pand niet in. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) proberen via het kantoor van premier Arseni Jatsenjoek alsnog toestemming te krijgen.

Slechts een van de vier bussen met waarnemers en experts kregen toegang tot het terrein, aldus een verslaggever van de Australische krant Sydney Morning Herald. De Australische ambassadrice in Oekraïne zou wel binnen zijn.

Op de plek waar het vliegtuig is neergestort wordt dinsdagmiddag opnieuw onderzoek verricht door waarnemers van de OVSE en Maleisische experts.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden