Plus

Eerste scholieren Hyperion Lyceum begonnen aan examens

Op het Hyperion Lyceum en De nieuwe Havo doen de allereerste klassen eindexamen. De ambitie is groot. 'In de sportwereld gaan ze ook voor goud.'

De eerste lichting van het Hyperion Lyceum doet eindexamen in de gymzaal. Beeld Rink Hof
De eerste lichting van het Hyperion Lyceum doet eindexamen in de gymzaal.Beeld Rink Hof

Een historisch moment. Dat beleven de veertig tieners in een gymlokaal van het gebouw van De nieuwe Havo. Zij zijn de allereerste eind­examenkandidaten van het Hyperion Lyceum.

Historisch ja, rector Elly Loman onderstreept het nog maar even. Alsof de druk voor een ­gemiddeld eindexamen niet al hoog genoeg is. "We hebben megaveel vertrouwen in jullie," voegt ze eraan toe.

Op de tafeltjes staat het ­proviand dat de 6 vwo'ers door de drie uur ­Nederlands heen moet helpen: aardbeien en blauwe bessen, flesjes water, Marsen, krentenbollen, een banaan en neusspray.

Uit de gesealde enveloppen komen de examens, een jongen vooraan - nonchalant in een groen trainingspak - mag controleren of ­alles nog dicht zit. Benen zwiepen nerveus onder stoelen.

Nog niet gepokt en gemazeld
Zes jaar geleden begon deze groep - al haakten sommigen wat later aan - in ditzelfde pand. Toen waren dat nog twee reservelokaaltjes in het oude Bredero Lyceum.

Het was een school voor de overinschrijvers van de categorale gymnasia, maar ook een school die het anders ging doen. Niemand wist of het zou aanslaan.
Inmiddels is het Hyperion een van de populairste scholen van de stad.

Tijdens de afgelopen ­lotingsronde voor achtstegroepers wilden meer dan 250 leerlingen dolgraag naar de school in Noord, terwijl er maar plek is voor 140.

"Ze zijn zo groot geworden," verzucht bovenbouwleider Daphne van Manen. Zes jaar geleden was zij er al bij. Ook voor de docenten is dit eerste examenjaar een test. Ze zijn nog niet ­gepokt en gemazeld in het trainen voor examens.

Bovendien koos het Hyperion Lyceum er destijds voor ook extra vakken te geven, zoals ­logica en grote denkers, waardoor er minder tijd is voor de reguliere vakken.

Zelfverzekerde volwassenen
Niet dat deze jongens en meisjes dat niet ­aankunnen, zij zijn de bollebozen onder de scholieren. Docenten trainden tijdens de vakantie in hun eigen huis met de leerlingen, wie lang doorging, bleef zelfs eten.

Rector Loman is ambitieus. "We hopen op honderd procent geslaagden. Een sporter gaat toch ook voor goud?" Al is dat diploma ook niet het enige, voegt ze gauw toe. "Zelfverzekerde volwassenen vormen, vinden we nog ­belangrijker."

Laura en Luko, allebei 17, zijn als eerste klaar met Nederlands. Het was niet moeilijker dan ­gedacht. Maar over de ambitie van honderd ­procent geslaagden zijn ze sceptischer. "Dat zal niet in een keer lukken," denkt Laura.

Een paar deuren verderop laat De Nieuwe Havo de kandidaten op scheikunde zweten. ­Deze klas is ook een eersteling, sinds het Bredero Lyceum een categorale havo werd.

Onderbouwleider ­Elwin Varkevisser hoopt dat de ­resultaten ­boven het landelijk gemiddelde uitkomen. ­Havisten zijn notoire zakkers (bijna 20 ­procent zakt), dat wil De nieuwe ­Havo veranderen.

Fartuun (17), Iris (17) en Charlotte (18) vonden hun eerste examen scheikunde meevallen. Vooralsnog voelen de eindexamenkandidaten nog geen extra druk. Fartuun: "Slagen doe je uiteindelijk in je eentje."

Eindexamens 2017

Voor een deel van de ruim 213.000 leerlingen die dit jaar examen doen, was het gisteren zover; zij zaten gebogen over hun eerste examen. Bijna traditiegetrouw zijn de eerste klachten over de examens ook al binnen. Het examen Nederlands, waar het vwo mee begon, zou veel te lang zijn.

Facebook wordt sinds gisteren overspoeld door memes over de lengte van het examen. Vandaag staat voor het vmbo transport en logistiek op het programma, staat de havisten Nederlands te wachten en doet het vwo examen kunst of management en organisatie. Op de website van Het Parool wordt een aantal Amsterdamse leerlingen gevolgd tijdens deze spannende periode, die eindigt op woensdag 24 mei.

Examenblog: Scholier neemt revanche na moeilijk examen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden