Eerste roze zelfbouwgroep krijgt kavel aan de Bilderdijkkade

De gemeente tekent vanmiddag een optieovereenkomst met vijf zelfbouwgroepen die geselecteerd zijn om een eigen woning te bouwen aan de Bilderdijkkade in West. Er komen onder andere tien woningen voor de LHTB-gemeenschap.

null Beeld De Werff Architectuur
Beeld De Werff Architectuur

Eén van de zelfbouwgroepen is Roze Hallen 55+. Deze 'roze' zelfbouwgroep is de eerste van Amsterdam die zich specifiek richt op 55-plussers en is ontstaan uit het netwerk van Outforever. Die organisatie richt zich op de realisatie van woningen voor lesbo's, homo's, transgenders en biseksuelen, de zogeheten LHTB-gemeenschap.

Outforever is in 2006 ontstaan uit een enquete onder ongeveer 800 Amsterdamse LHBT-ers. 'De mensen die dat toen hebben ingevuld vormen nu onze achterban en maken zich zorgen over hun toekomst', legt initiatiefneemster Karleen Veenker uit. Met de toewijzing kan Outforever aan de slag met de bouw van tien appartementen, geheel naar smaak van de bewoner ingericht. 'Het uitgangspunt is dat de doelgroep bij de inrichting van de woningen betrokken blijft'.

Steady groep
De bewoners van de op te leveren appartementen - die 50 tot 100 vierkante meter groot worden - zijn al geselecteerd door Outforever. 'Al sinds november zijn we met een groep gegadigden in de weer. Daar binnen hebben sindsdien wisselingen plaatsgevonden, maar inmiddels hebben we een steady groep waarmee we de plannen verder ontwikkelen. Daarmee zijn we in ieder geval de eersten van Amsterdam. We onderzoeken nog of er elders in Nederland al dergelijke initiatieven zijn. Voor zover we nu weten nog niet.'

Outforever gaat zich naast de bouw van een nieuw pand met woningen richten op en 'concrete nieuwe vorm van onderlinge gemeenschapszin' en een duurzame relatie met de buurt. Veenker zegt ook van jongere homo's, lesbiënnes en anderen die binnen de doelgroep van Outforever passen reacties te hebben ontvangen op Roze Hallen +55. 'Die zeggen dan 'goh, wat tof, zo zouden wij ook wel willen wonen. Ik heb het idee dat gemeenschappelijkheid en samen dingen organiseren erg in zijn op dit moment. Mensen vinden dat gewoon leuk.

Dagelijks bestuurster en verantwoordelijk portefeuillehoudster van Stadsdeel West Fenna Ulichki (GroenLinks) is blij met de toewijzing aan Roze Hallen 55+. 'Zij creëren met hun plannen een plekje voor een groep Amsterdammers die weleens vergeten wordt. Het is mooi om te zien dat de eerste roze zelfbouwgroep West kiest voor hun plannen.'

Bouwen
De bouw van het door De Werff Architectuur ontworpen kavel begint aan de start van het tweede kwartaal van 2016. De eerste woningen moeten volgens plan vervolgens begin 2017 opgeleverd worden. Verkerk is ondertussen al bezig met een volgende LHBT-woonplek. 'In oktober starten we met de selectieprocedure van nieuwe bewoners van een zelfbouwkavel dat in Buiksloterham vergeven wordt. Een wat ons betreft geschikte locatie voor jonge mensen.'

null Beeld De Werff Architectuur
Beeld De Werff Architectuur
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden