Eerste ronde voor Sarkozy

PARIJS - De rechtse politicus Nicolas Sarkozy is de winnaar van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen geworden.Hij kreeg zondag 31,1 procent van de stemmen en neemt het in de tweede ronde op 6 mei op tegen de socialiste Ségolène Royal, die de steun van 25,8 procent van het electoraat kreeg.

Dat blijkt uit de einduitslag van de verkiezingen, die het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagmorgen bekendmaakte. Centrumkandidaat François Bayrou is derde geworden met een score van 18,5 procent. De extreemrechtse Jean-Marie Le Pen, vijf jaar geleden nog verrassend tweede, moest het doen met 10,5 procent. Andere kandidaten, onder meer van trotskistische en communistische splinterpartijen, kwamen er niet aan te pas. Zij bleven allen onder de 5 procent.

Vier kandidaten van extreemlinkse partijen en een kandidaat van een groene groepering hebben hun aanhangers gevraagd in de tweede ronde op Royal te stemmen. ''We moeten er voor zorgen dat we tegen het het meedogenloze rechts, tegen Nicolas Sarkozy stemmen'', zei Olivier Besancenot van de Revolutionaire Communistische Liga zondagavond.

'Nieuwe droom'

Ondanks de toegezegde steun van de linkse splinterpartijen zijn de vooruitzichten voor Royal voor de tweede ronde niet goed. In alle peilingen voor dit slotakkoord ligt de socialiste achter op Sarkozy. Hij zou op 52 tot 54 procent van de stemmen uitkomen, tegen 46 tot 48 procent voor zijn socialistische rivaal.

In een overwinningstoespraak zei Sarkozy (52) zondag dat hij de Fransen achter zich hoopt te scharen met een ''nieuwe droom''. Hij beloofde dat hij na het binnenhalen van het presidentschap alle Fransen, van welke achtergrond dan ook, zal beschermen. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken sloeg een opvallend sociale en verzoenende toon aan. Hij liet weten dat hij het in de tweede ronde wil hebben over de inhoud. ''Daar hebben de kiezers te lang op gewacht.''

Royal (53) zei te zullen strijden voor de ''menselijke waarden, niet die van de effectenbeurzen''. De uitslag lijkt een grote opsteker voor de socialistische partij, die vijf jaar geleden niet eens de tweede ronde haalde.

Sarkozy en Royal golden al maanden als de favorieten voor de tweede ronde. UMP-leider Sarkozy voerde een liberale hervormingscampagne met thema's als werk en nationale identiteit. Royal, die de eerste vrouwelijke Franse president hoopt te worden, manifesteerde zich als een zorgzame moederfiguur die de welvaartsstaat wil bewaken en uitbouwen.

Sinds de huidige staatsvorm werd ingevoerd, de Vijfde Republiek in 1958, zijn er vijf presidenten geweest: Charles de Gaulle (1958-1969), Georges Pompidou (1969-1974), Valéry Giscard d'Estaing (1974-1981), François Mitterand (1981-1995) en Jacques Chirac (1995-heden). (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden