Eerste proces Guantánamo begint

GUANTÁNAMO - Vandaag begint op de Amerikaanse basis Guantánamo op Cuba het proces tegen Khalid Sheikh Mohammed, die ervan wordt verdacht dat hij het meesterbrein is geweest achter de aanslagen van 9/11. Hij zal, samen met vier medeverdachten, formeel in staat van beschuldiging worden gesteld.

Het zal voor het eerst zijn dat Mohammed in het openbaar verschijnt, sinds hij in 2003 in Pakistan werd gearresteerd. Totdat hij in 2006 werd overgebracht naar Guantánamo, verbleef hij in geheime gevangenissen van de CIA, waar hij werd verhoord. Het vermoeden bestaat dat enkele van die gevangenissen in het oosten van Europa waren gevestigd.

Voor het militaire tribunaal dat de vijf verdachten zal berechten, zullen zich, zo verwacht het Pentagon, hevige schermutselingen voordoen tussen de militaire aanklagers en de raadslieden van de verdachten, zowel militaire als burgeradvocaten.

De leider van de advocatenteams bij het tribunaal, de landmachtkolonel Steve David, zei gisteren dat het militaire rechtssysteem dat in Guantánamo wordt gehanteerd, 'fundamenteel besmet' is. ''We zullen met geestdrift elke smet vaststellen en blootleggen.''

Het proces wordt gehouden in een speciaal ontworpen rechtszaal op een landingsbaan die niet meer in gebruik is. Het proces wordt gevolgd door enkele tientallen journalisten. Alle procesgangers zijn - met uitzondering van de verdachten uiteraard - ook op de landingsbaan ondergebracht in tenten met airconditioning.

Een aantal advocaten beschuldigt de Amerikaanse regering ervan dat het proces inderhaast op dit moment is georganiseerd 'om de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap' in november 'te
beïnvloeden'.

De verdachten zullen tijdens de zittingen door onbewapende cipiers worden bewaakt: wapens zijn in de rechtszaal verboden. Indien zij zich ernstig misdragen, zullen ze met voetketens, verzonken in de vloer van de rechtszaal, in bedwang worden gehouden.

Het is onvoorspelbaar hoelang het proces zal duren. Het zou zelfs op korte termijn gestaakt kunnen worden, omdat deze maand het Amerikaanse Hooggerechtshof een uitspraak zal doen over de rechten van de terreurverdachten, die in Guantánamo gevangen zitten. Daarnaast hebben de beide presidentskandidaten, John McCain en Barack Obama, zich uitgesproken voor opheffing van het militaire detentiecentrum op Cuba.

De vijf verdachten zullen vandaag te horen krijgen waar zij van worden verdacht. Dat is in alle gevallen medeplichtigheid aan moord op de 2973 mensen die bij de aanslagen in september 2001 omkwamen, samenzwering en terrorisme. Op elk van deze misdrijven staat de doodstraf.

Niet alleen Mohammed, maar ook zijn vier medeverdachten hebben jaren doorgebracht in de geheime gevangenissen van de CIA. Mohammed zou al in 1996 het plan voor de aanslagen van 9/11 hebben voorgelegd aan Osama bin Laden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden