Eerste prijzen Nederlands Film Festival bekend

Deze Filmprijs van de Stad Utrecht ging naar Bas Berkhout voor Roos Rebergen - 'Weet ik niet zo goed', een portret van singer-songwriter Roosbeef (foto). Foto ANP Beeld
Deze Filmprijs van de Stad Utrecht ging naar Bas Berkhout voor Roos Rebergen - 'Weet ik niet zo goed', een portret van singer-songwriter Roosbeef (foto). Foto ANP

AMSTERDAM - Tijdens de openingsavond van het 29ste Nederlands Film Festival is de eerste prijs uitgereikt aan het beste regiedebuut. Deze Filmprijs van de Stad Utrecht ging naar Bas Berkhout voor Roos Rebergen - 'Weet ik niet zo goed', een portret van singer-songwriter Roosbeef.

Tegelijk werden de eerste nominaties van de Tuschinskiprijs aangekondigd, de prijs voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Genomineerd werden Wes van Peter Hoogendoorn, Bingo van Timur Ismailov en In een vergeten moment van Menno Otten.

Scheidend directeur Doreen Boonekamp werd, voorafgaand aan de openingsfilm, benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Minister Ronald Plasterk roemde Boonekamps bijzondere positie in het Nederlandse culturele veld. Eerder werd dit al onderstreept met de toekenning van de Cultuurprijs van
Utrecht.

Plasterk wees er in zijn speech op dat Boonekamp acht jaar directeur is geweest van het festival, en dat het filmfestijn in die periode uitgroeide tot 'een van de grote media-evenementen in Nederland'.

Sinds 2002 is Doreen Boonekamp directeur van het Nederlands Film Festival, waar zij haar carrière in 1990 begon. Na afloop van de 29ste aflevering draagt Boonekamp haar functie over aan Willemien van Aalst. Boonekamp wordt directeur van het Filmfonds, dat de subsidies binnen de Nederlandse film verdeelt.

Het festival begon gisteren met Tramontana van Ramon Gieling, een Spaanstalige productie van een Nederlandse regisseur. Boonekamp koos voor deze film omdat zij vindt dat het Nederlands Film Festival de taak heeft om alles te laten zien wat de Nederlandse film te bieden heeft.

Die keuze voor Tramontana, een film zonder Nederlandse acteurs, is opmerkelijk. Vooral ook omdat het festival er niet in is geslaagd de grote publiekstrekkers als De storm, Lover of loser en Terug naar de kust voor de opening te krijgen. En de nieuwe film van Frans Weisz, Happy end, gaat pas op zaterdagavond in première.

In het hoofdprogramma zijn dit jaar dertig speelfilms opgenomen en 38 lange documentaires. De 'gast van het jaar' is acteur Jack Wouterse, en er is aandacht voor de nieuwe lichting actrices. Het festival zal volgende week eindigen met de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Kalveren. (HET PAROOL)

Website Nederlands Film Festival

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden