Update

Eerste president Suriname overleden

Prinses Beatrix tijdens een bezoek aan Suriname samen met president Ferrier (L) bij de opening van een revalidatiecentrum in Paramaribo. Archieffoto ANP

HILVERSUM - Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, is in de nacht van zondag op maandag in Oegstgeest overleden. Dat heeft zijn dochter aan de Wereldomroep meegedeeld. Ferrier zou op 12 mei 100 jaar zijn geworden.

Ferrier werd president toen Suriname op 25 november 1975 onafhankelijk werd. Toen een groep militairen onder leiding van Desi Bouterse in februari 1980 de macht greep, trad Ferrier af. Hij ging naar Nederland.

Ferrier werd geboren in Paramaribo. Hij begon zijn loopbaan als onderwijzer en was medeoprichter van de Nationale Partij Suriname. Nadat het Koninkrijksstatuut, dat tot nieuwe verhoudingen tussen Nederland en Suriname leidde, in 1954 in werking was getreden, werd Ferrier minister-president van Suriname. Die functie combineerde hij met het ministerschap van Economische Zaken. In 1959 ging Ferrier naar Nederland. Hij was van 1959 tot 1965 raadsadviseur van het ministerie van Onderwijs. Terug in Suriname was Ferrier van 1966 tot 1968 directeur-beheerder van bauxiet-, aluin- en aluminiumbedrijf Billiton Maatschapij.

In 1968 werd Ferrier gouverneur van Suriname. In die functie dwong hij een jaar later premier Jopie Pengel tot aftreden, nadat stakingen het land hadden stilgelegd en Nederland met ingrijpen had gedreigd. Hij vervulde de functie van gouverneur tot hij in november 1975 president van het toen onafhankelijke Suriname werd.

In 1999 werd Ferrier in Suriname gekozen tot politicus van de eeuw. Hij was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en werd in Amsterdam-Zuidoost ook onderscheiden met de Kwakoe Award voor mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Suriname en de Surinaamse gemeenschap. Ferrier was de vader van CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier en van schrijfster Cynthia McLeod, die in 1987 het boek Hoe duur was de suiker? publiceerde, over de de suikercultuur in de achttiende eeuw in Suriname. (ANP)

Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, is in de nacht van zondag op maandag in Oegstgeest overleden. Ferrier zou op 12 mei 100 jaar zijn geworden. Archieffoto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden