Eerste optredens Ollongren als plaatsvervangend burgemeester

Locoburgemeester Kajsa Ollongren heeft dinsdag haar eerste optredens volbracht als de plaatsvervanger van burgemeester Eberhard van der Laan. 'Het werk gaat door, het college doet wat het moet doen en ik dus ook als locoburgemeester.'

Ruben Koops
Kajsa Ollongren spreekt haar eerste publieke woorden als plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam tijdens een bijeenkomst met de stadsbesturen van de G4 in Den Haag. Beeld Ruben Koops
Kajsa Ollongren spreekt haar eerste publieke woorden als plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam tijdens een bijeenkomst met de stadsbesturen van de G4 in Den Haag.Beeld Ruben Koops

Had u verwacht dat u nu eindverantwoordelijk bent voor Amsterdam?
"Ik had er rekening mee gehouden. De laatste maanden heb ik geleidelijk steeds meer taken van Eberhard over genomen. We wisten dat dit kon gebeuren. Ik denk dat iedereen bij dat mooie bezoek van de koning aan de Jordaan ook heeft kunnen zien dat hij verzwakt was. Ik ben daar verdrietig over, en leef mee met hem, zijn vrouw Femke en de familie."

Heeft u hem recent nog gesproken?
"We hebben goed contact met elkaar. Vorige week sprak ik hem en hadden we het over Prinsjesdag, waar hij zo graag bij wilde zijn. Door de formatie in Den Haag is Prinsjesdag dit jaar anders dan anders. 'Het is een Prinsjesdag van niks,' zei hij met een twinkeling in zijn ogen, waardoor het iets minder erg is dat hij er niet is. Hij heeft zich nu ziek gemeld en we gunnen hem allemaal de tijd met zijn naasten."

Veel mensen willen Eberhard van der Laan bedanken. Hoe kan dat het beste?
"Hij heeft dit besluit pas net genomen, dus het is belangrijk dat hij even rustig de tijd krijgt om te kijken hoe hij zich voelt. Het hangt er van af wat hij zelf wil. Het is overweldigend en hartverwarmend, zeker ook voor Eberhard, om te zien wat er gebeurt. De stad leeft echt met hem mee, het is ongelofelijk wat dit heeft losgemaakt. Spontane initiatieven uit heel Amsterdam zijn mooi, we staan ervoor open om met de initiatiefnemers te kijken wat er kan."

U bent nu zijn plaatsvervanger, maar bent u de komende tijd ook beschikbaar om waarnemend burgemeester te worden?
"Als er een volgende stap moet worden gezet gaat de Commissaris van de Koning, Johan Remkes, dat doen, die gaat erover. Ik heb goed contact met hem. Op enig moment zal ik die vraag misschien met hem bespreken. Nu niet, ik concentreer mij op de dingen die nu moeten gebeuren, en die ik als locoburgemeester gewoon kan doen."

Maar bent u de komende maanden nog hier om die functie te vervullen?
"Die vraag is nu niet aan de orde. Remkes zal daar te zijner tijd ook met de gemeenteraad en de fractievoorzitters over spreken, want het is zijn verantwoordelijkheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden