Eerste Nederlandse namen Panama Papers bekend

In de Panama Papers, die 11,5 miljoen documenten, spreadsheets, e-mails en andere bestanden omvatten, komen ook Nederlandse namen voor. Onder andere oud-voetballer Clarence Seedorf en Mexx-oprichter Rathan Chadra worden genoemd.

Redactie
Clarence Seedorf. Beeld reuters
Clarence Seedorf.Beeld reuters

Ook Jaap van Oosterom, oprichter van automatiseringsbedrijf Volmac (dat later opging in Capgemini) en Bram van der Kolk, een van de mensen achter het bedrijf Megaupload van Kim Dotcom, worden genoemd. Trouw, één van de Nederlandse kranten die in de gelekte documenten dook, publiceerde de eerste lichting Nederlandse namen uit de Panama Papers. In totaal komen honderden Nederlanders in de documenten voor.

Seedorf komt via de sponsorrechten van zijn voormalige raceteam Seedorf Racing voor in de documenten. De oud-voetballer wilde niet reageren op verzoeken om uitleg, aldus Trouw. Rattan Chadra is eigenaar geweest van een bedrijf op de Bahama's en Bram van der Kolk, in de VS gewild vanwege het op grote schaal schenden van auteursrechten met Megaupload, is aandeelhouder van een bedrijf op de Bahama's. Het bedrijf is daar voornamelijk gevestigd om het bestaan ervan verborgen te houden voor Kim Dotcom, aldus Van der Kolk in een reactie.

Bedrijven in balastingparadijzen zijn niet per definitie illegaal. De betrokkene is wel verplicht de belastingdienst op de hoogte te stellen, hetgeen niet altijd gebeurt.

Lek
De administratie van Mossack Fonseca & Co, een juridisch advieskantoor in Panama, lekte uit via de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en werd onderzocht door het ICIJ, het internationale consortium van onderzoeksjournalisten. De onthullingen brachten wereldleiders en topsporters in verlegenheid. De ICIJ maakt over enkele weken het grootste gedeelte van de namen openbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden