Eerste Nederlandse militairen naar Zuid-Sudan

De eerste Nederlandse militairen die meedoen aan de nieuwe missie van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan, zijn in buurland Uganda aangekomen. De zeven Nederlanders volgen daar de komende dagen een specifieke cursus van de VN om zich voor te bereiden op het operatiegebied.

President Salva Kiir Mayardit. Beeld EPA
President Salva Kiir Mayardit.Beeld EPA

Later deze week reizen ze door naar Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vandaag gezegd. In totaal zullen ongeveer 30 Nederlanders deelnemen aan Unmiss, zoals de missie heet. Ze zullen de Zuid-Sudanese politie helpen en trainen.

Het Nederlandse team zal behalve uit militairen ook uit 4 civiele politiemedewerkers en andere deskundigen bestaan. Ze doen hun werk ongewapend. VN-troepen moeten hen beschermen.

In de afgelopen vijf jaar deed Nederland al mee aan de eerdere VN-missie, die toezag op de uitvoering van het vredesakkoord uit 2005 tussen het noorden en zuiden van Sudan.

Unmiss is bedoeld om de Zuid-Sudanese overheid te helpen bij het versterken van vrede en veiligheid. Aan de missie doen in totaal 7000 militairen, 900 politiemedewerkers en 3000 civiele medewerkers mee.

Hevige strijd
Sudan en Zuid-Sudan zijn deze week in de hevigste gevechten verwikkeld sinds Zuid-Sudan in juli 2011, na decennia van strijd, onafhankelijk werd. De gevechten zijn volgens zegslieden in zowel de Sudanese hoofdstad Khartoem als in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, in een grensgebied waar olie wordt gewonnen.

Topfunctionarissen in Juba hebben vandaag beklemtoond dat Zuid-Sudan niet weer in oorlog wil geraken met het noorden. Maar de grenzen van de jonge staat worden verdedigd, beklemtoonde president Salva Kiir Mayardit in Juba.

De maandag losgebarsten strijd is ruim 600 kilometer ten zuidwesten van Khartoem en 600 kilometer ten noordwesten van Juba. Kiir Mayardit claimt dat het Heglig-olieveld is veroverd door zijn troepen, maar dat wordt in Khartoem tegengesproken. Het veld behoorde vroeger tot de fel omstreden regio Abyei. Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft in 2009 over de grens van Abyei geoordeeld en Heglig viel er buiten. Khartoem beweert sindsdien dat het veld tot de Sudanese deelstaat Zuid-Kordofan behoort en Juba bezweert dat het onderdeel is van de Zuid-Sudanese deelstaat Unity.

Sudanese gevechtsvliegtuigen hebben volgens de Zuid-Sudanese autoriteiten en hulporganisaties vandaag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd. Zo werd een olieveld bij Bentiu, ruim 500 kilometer ten noordwesten van Juba, gebombardeerd. Het gaat om de belangrijkste olievelden in de grensprovincie Unity. Werknemers in de oliesector worden geëvacueerd volgens de BBC. Olie is sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan een van de belangrijkste twistpunten, naast het grensverloop waar stammen in Sudan rebelleren omdat ze bij Zuid-Sudan willen horen.

Vluchtelingen
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de Unhcr, waarschuwde vandaag dat het leven van 16.000 vluchtelingen in het gebied door het geweld in gevaar is. De vluchtelingen verblijven in het opvangkamp Yida. Een woordvoerder van de VN-organisatie riep de vluchtelingen op het kamp in Unity te verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden