Eerste Nederlandse F-16's geland op basis Jordanië

De eerste drie Nederlandse F-16's die deelnemen aan de missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak, zijn net geland op hun basis in Jordanië. Dat meldden bronnen rond het Binnenhof vandaag aan persbureau ANP.

Nederlandse F16's. Beeld anp
Nederlandse F16's.Beeld anp

De eerste drie gevechtsvliegtuigen vertrokken gisteren. De tweede groep volgt snel. Nederland zet zes F-16's in voor de operatie; twee toestellen gaan mee als reserve. Ze komen van de luchtmachtbases Leeuwarden en Volkel. Er gaan ongeveer 250 militairen mee met de gevechtsvliegtuigen.

De Tweede Kamer debatteerde een groot deel van deze dag over de missie. Vooral PvdA uitte zijn twijfels. Het debat wordt in de avond afgerond. Een grote meerderheid steunt de operatie tegen IS in Irak.

Warme banden
Ons land onderhoudt al decennia nauwe betrekkingen met het Arabische koninkrijk. De politieke betrekkingen tussen beide landen zijn 'uitstekend', aldus de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het voegt eraan toe dat op het gebied van handel, cultuur en economie steeds intensiever wordt samengewerkt. Maar ook bij terrorismebestrijding werken diensten al jaren samen.

Jordanië heeft de afgelopen jaren verscheidene keren overtollig militair materieel van Nederland gekocht. Defensie meldde een jaar geleden dat het 15 F-16's en 52 Maverick grond-luchtraketten wil verkopen aan Jordanië. In 2007 verkocht het ministerie al 6 F-16¿s aan het land. Ook ander overtollig materieel ging richting Amman. Begin vorig jaar ging het nog om 60 Cheetah-pantserrupsvoertuigen, munitie, radarsystemen, luchtdoelkanonnen en onderstellen van tanks.

Koning Hussein
Tussen beide koningshuizen zijn de banden warm. Prinses Beatrix onderhield nauwe banden met koning Hussein, die in 1999 overleed. De Nederlandse ambassade in Amman, die in januari 1996 werd geopend, zou er mede zijn gekomen op aandringen van toen nog koningin Beatrix.

Nederland exporteert vooral machines en chemische producten naar Jordanië, dat zo'n 6,4 miljoen inwoners telt en bijna 2,5 keer zo groot is als ons land. De import bestaat vooral uit grondstoffen.

Ook Turkije zal leger naar Irak en Syrië sturen
Turkije kan militairen naar Irak en Syrië sturen om daar te vechten tegen Islamitische Staat (IS) en andere militante moslimgroeperingen. Het parlement ging daar ook vandaag mee akkoord. De beslissing is geen verassing.

Het parlement gaf toestemming voor een mandaat van een jaar. Turkije grenst aan Irak en Syrië en de gevechten tussen bijvoorbeeld IS en Koerdische strijders vinden onder meer vlak bij de Turkse grens plaats.

Een foto uit 2006. De koninklijke familie uit Jordanië poseert in Noordeinde met koningin Beatrix. Beeld anp
Een foto uit 2006. De koninklijke familie uit Jordanië poseert in Noordeinde met koningin Beatrix.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden