Eerste Nederlandse F-16's boven conflictgebied Irak

Nederlandse F-16's hebben vandaag voor het eerst gevlogen boven het conflictgebied in Irak. In totaal voerden de jachtvliegtuigen twee vluchten uit, steeds met twee toestellen per keer. Er zijn nog geen wapens ingezet. Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt.

Een Nederlandse F16 tijdens een vliegtuigshow in Athene. Beeld AP
Een Nederlandse F16 tijdens een vliegtuigshow in Athene.Beeld AP

De Nederlandse F-16's testten onder meer hun inzet voor zogeheten 'close air support'. Daarbij ondersteunen vliegtuigen troepen op de grond. Na zondag zijn de Nederlandse jachtvliegtuigen volledig gereed om ingezet te worden boven Irak, zegt Defensie.

Behalve de ondersteuning van grondtroepen kunnen de F-16's worden ingezet voor aanvallen op opslagplaatsen van munitie of militair materieel. Ook kunnen ze vijandelijke mortieropstellingen, tanks en andere voertuigen onder vuur nemen.

Nederland zet 8 F-16's in bij de strijd tegen terreurorganisatie IS. Daarvan zijn 2 toestellen reserve. Het complete F-16-detachement telt ongeveer 250 mannen en vrouwen. Morgen is het detachement op volle sterkte. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

Morgen is het detachement op volle sterkte. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

'Eerste vluchten succesvol'
Volgens commodore Onno Eichelsheim, directeur operaties van de Koninklijke Luchtmacht, zijn de eerste vluchten succesvol verlopen. Dat zei hij zondag in het tv-programma Nieuwsuur. Eichelsheim schat de risico's die de Nederlandse F-16's lopen niet zo hoog in, al zijn dergelijke operaties nooit helemaal zonder gevaar. 'We beschikken over voldoende inlichtingen.' Eichelsheim heeft 'geen slapeloze nachten' van de mogelijkheid dat IS de F-16's uit de lucht zou kunnen halen, zoals generaal buiten dienst Steve Netto gisteren in De Telegraaf zei.

Waarschijnlijk zullen de Nederlandse F-16 komende week ook gaan bombarderen. Ze zullen vooral proberen wapens en wapendepots van IS uit te schakelen.

'Niet alleen bommen'

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking onderstreepte vrijdag nog dat Nederland niet alleen bommen afwerpt om IS te vernietigen, maar ook humanitaire hulp geeft aan de circa 1,8 miljoen ontheemden in Noord-Irak.

Waar regeringspartij VVD deze week bij monde van Kamerlid Han ten Broeke benadrukte dat Irak 'geen opbouwmissie' wordt, wil Ploumen juist 'met eigen ogen zien hoe de opvang van honderdduizenden ontheemden is geregeld en hoe het hen vergaat'.

Nederland draagt dit jaar ruim 17 miljoen euro bij aan instanties zoals de Verenigde Naties om de hulp op orde te krijgen. Zij bouwen momenteel 27 vluchtelingenkampen in Noord-Irak en hopen de ontheemden daar nog voor de winter in te krijgen.

België
Ook Belgische F-16's zijn vandaag begonnen met vluchten boven het conflictgebied. De zes toestellen en het daarvoor ondersteunende personeel worden alleen ingezet bij aanvallen tegen IS in Irak, niet in Syrië.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen bezoekt het door Yezidi's bewoonde Khanke kamp in de Duhok provincie in Noord-Irak. Beeld anp
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen bezoekt het door Yezidi's bewoonde Khanke kamp in de Duhok provincie in Noord-Irak.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden