Eerste Nederlandse bommen op IS-doelen Irak

Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben vandaag voor het eerst bommen gegooid op doelen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. De gevechtsvliegtuigen wierpen drie bommen op bewapende voertuigen van IS die Koerdische strijders onder vuur namen in het noorden van het land.

Nederlandse F-16 Beeld ANP
Nederlandse F-16Beeld ANP

Bij de aanval zijn voertuigen vernietigd en mogelijk ook IS-strijders omgekomen. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Waar de bommen precies in het noorden van Irak zijn gegooid, maakt het departement niet bekend.

Nederland zet acht F-16's in bij de strijd tegen terreurorganisatie IS. Daarvan zijn twee toestellen reserve. Vanmorgen hebben in totaal vier Nederlandse F-16's boven Irak gevlogen. De eerste twee werden ingezet om eventueel Iraakse of Koerdische grondtroepen te ondersteunen, maar de toestellen hoefden niet in actie te komen. De andere twee gooiden de bommen. Zondag voerden F-16's de eerste vluchten uit zonder wapens te gebruiken. De F-16's opereren vanuit Jordanië.

Nederlandse piloot in een F-16. Beeld afp
Nederlandse piloot in een F-16.Beeld afp

Bombarderen

De straaljagers kunnen kampen en commandoposten van IS bombarderen, maar ook opslagplaatsen van munitie of militair materieel, zoals tanks. Ook kunnen ze worden ingezet om Iraakse of Koerdische grondtroepen, die tegen IS vechten, te hulp te schieten. De piloten kunnen dan laag overvliegen om vijandelijke strijders af te schrikken, maar ze mogen zo nodig ook vuren met hun boordkanon of een bom gooien als daarvoor opdracht wordt gegeven.

Het complete F-16-detachement telt ongeveer 250 mannen en vrouwen. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

Humanitaire hulp

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking onderstreepte vrijdag nog dat Nederland niet alleen bommen afwerpt om IS te vernietigen, maar ook humanitaire hulp geeft aan de circa 1,8 miljoen ontheemden in Noord-Irak.

Waar regeringspartij VVD deze week bij monde van Kamerlid Han ten Broeke benadrukte dat Irak 'geen opbouwmissie' wordt, wil Ploumen juist 'met eigen ogen zien hoe de opvang van honderdduizenden ontheemden is geregeld en hoe het hen vergaat'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden