Eerste namen toekomstig kabinet Trump duiken op

Donald Trump heeft vlak na zijn verkiezingsoverwinning van dinsdag al de eerste contacten gelegd met mogelijke kandidaten voor zijn kabinet de komende vier jaar. Diverse Amerikaanse media doen de eerste voorspellingen over de invulling van zijn ministerposten.

De oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani op campagne met Donald Trump. Beeld afp
De oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani op campagne met Donald Trump.Beeld afp

CNN wijst erop dat veel politici die tot het Republikeinse establishment behoren, Trump nooit openlijk gesteund hebben. Daardoor is de kans groot dat het kabinet wordt samengesteld uit een kleine poel van Trump-supporters.

Als minister van Buitenlandse Zaken wordt de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en ex-presidentskandidaat Newt Gingrich genoemd. Andere kanshebbers zijn senator van Alabama Jeff Sessions, senator van Tennessee Bob Corker, voorzitter van de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen Richard Haass en voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties John Bolton.

Voor de ministerpost van Financiën heeft Trump zelf eerder al Steven Mnuchin genoemd, die werkte als bankier bij Goldman Sachs en een productiehuis oprichtte voor films de X-Men-franchise en American Sniper. Het is volgens de BBC echter zeer de vraag of de populistische aanhangers van Trump akkoord zullen gaan met een minister met een Wall Street-verleden op die post. Een andere naam die circuleert is investeerder Carl Icahn, een van de rijkste mensen ter wereld.

Newt Gingrich wordt getipt als minister van Buitenlandse Zaken. Beeld afp
Newt Gingrich wordt getipt als minister van Buitenlandse Zaken.Beeld afp

Defensieminister
Defensie zou mogelijk gaan naar Jeff Sessions, die tevens genoemd wordt als minister van Buitenlandse Zaken. Trump zei tijdens zijn overwinningsspeech woensdagochtend in New York al dat Sessions 'erg gerespecteerd wordt in Washington, omdat weinig mensen zo slim zijn'.

De 69-jarige Sessions, die lid is van de Senate Armed Services Committee, was voor de invasie van Irak in 2003, die Trump onlangs nog een 'vreselijke en domme zaak' noemde. Andere namen die circuleren zijn ex-senatoren Jim Talent en Jon Kyl en ex-marinier en voormalig lid van het huis van Afgevaardigden Duncan Hunter.

De naam van Sessions duikt ook op als mogelijke minister van Justitie, maar op die positie is ex-burgemeester van New York Rudy Guiliani favoriet. Hij maakte naam als openbaar aanklager in New York, waar hij de strijd aanging tegen de maffia en de corruptie op Wall Street.

Voor Justitie, minister van Handel of Chief of Staff (kabinetschef) wordt gouverneur van New Jersey Chris Christie genoemd. Christie is echter betrokken in een schandaal rond de sluiting van een brug tussen New Jersey en New York City, wat zijn benoeming door de Senaat zou kunnen bemoeilijken.

De mogelijke minister van Defensie, Jeff Sessions. Beeld epa
De mogelijke minister van Defensie, Jeff Sessions.Beeld epa

Bruggenbouwer
De favoriet om kabinetschef van Trump te worden lijkt voorzitter van het Republican National Committee Reince Priebus. Hij was een bruggenbouwer tussen de controversiële Trump en zijn partij tijdens de verkiezingscampagne, en staat in nauw contact met voorzitter van Huis van Afgevaardigden Raul Ryan. Ook Newt Gingrich, Chris Christie en Rudy Giuliani worden voor deze functie genoemd.

Andere namen die circuleren zijn die van luitenant Michael Flynn als Nationaal Veiligheidsadviseur, de Texaanse politicus Sid Miller als minister van Landbouw en voormalig presidentskandidaat Ben Carson als minister van Onderwijs of van Volksgezondheid.

Rudy Giuliani komt, behalve als justitieminister, ook ter sprake als mogelijke CIA-directeur en minister van Nationale Veiligheid. Voor de ministerpost van Binnenlandse Zaken tot slot, circuleren namen als Forrest Lucas, de medeoprichter van Lucas Oil. Ook Trumps zoon Donald Trump Jr. en Sarah Palin lieten al weten dat ze geïnteresseerd zijn in die post.

Reince Priebus (rechts) is in de race voor het ambt van kabinetschef. Beeld afp
Reince Priebus (rechts) is in de race voor het ambt van kabinetschef.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden