'Eerste mens op Mars kan presteren, maar is wel versuft bij aankomst'

De mens is in staat om een reis naar Mars te maken. Bij aankomst op de Rode Planeet zal hij alleen niet uitgeslapen zijn, maar alsnog is hij in staat om te presteren. Dat suggereren onderzoekers na een experiment in Moskou, waar Trouw vandaag over schrijft.

Martine Steenvoort
Een van de proefpersonen op het 'Marsoppervlak' tijdens het experiment in Moskou. Beeld afp
Een van de proefpersonen op het 'Marsoppervlak' tijdens het experiment in Moskou.Beeld afp

In juni 2010 liet een groep 'ruimtevaarders' zich vrijwillig opsluiten in Moskou voor de missie 'Mars500'. Het experiment duurde meer dan zeventien maanden. De duur van de simulatie was gebaseerd op een heenweg van 250 dagen vliegen, twintig dagen op het Marsoppervlak en een terugreis van weer 250 dagen. Bij het Moskouse Instituut voor Biomedische Problemen was daarvoor speciaal daarvoor een ruimteschip nagebouwd van 180 vierkante meter.

Astronautenvoedsel
Voor een salaris van ongeveer 70 duizend euro aten de deelnemers 520 dagen astronautenvoedsel, konden ze mailen met twintig minuten 'verzendtijd' en maakten ze een ruimtewandeling op 'Mars', gehuld in ruimtepakken. In november 'keerden' de zes terug op aarde.

De fysieke en psychische conditie van de mannelijke deelnemers - drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees - werden continu geobserveerd. Hoewel cruciale omstandigheden van een ruimtereis - zoals gewichtloosheid - niet werden nagebootst, moest het experiment inzicht geven in de gezondheid van de bemanning en hun vermogen te werken in een situatie van langdurig isolement.

De 'ruimtevaarders' kijken televisie in het Mars500-complex. Beeld afp
De 'ruimtevaarders' kijken televisie in het Mars500-complex.Beeld afp

Inmiddels zijn de proefpersonen alweer ruim een jaar uit hun isolatie. Gisteren werden de resultaten van het experiment gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Met behulp van polsbandjes werd geregistreerd hoe actief de proefpersonen waren en hoeveel (kunst)licht zij zagen.

Slaapproblemen
Vier van de zes proefpersonen kampten met ernstige slaapproblemen, en alle zes werden in de eerste weken na het opstijgen al minder actief. Dit komt mede doordat het slaap-waaksysteem in de war is door de afwezigheid van de zon. Uiteindelijk werd de totale dagelijkse slaap tijdens de vlucht een uur langer.

Daarnaast zakte de blootstelling aan licht in, deze blootstelling is belangrijk voor een goede slaap. De proefpersonen konden zelf instellen hoe vaak het kunstlicht aan was. Desalniettemin had hier maar één persoon last van, die had slechte scores op de computertests.

In de loop van het experiment hadden alle mannen moeite met het uitvoeren van hun dagelijkse taken. Pas toen het einde van het experiment in zicht was, werden ze weer wat actiever.

De missie was een voorbereiding op een echte missie naar Mars, die mogelijk rond 2030 werkelijkheid wordt. Momenteel doet Marswagen Curiosity onderzoek op de Rode Planeet. Het belangrijkste doel is om door middel van grondproeven uit te vinden of er ooit leven mogelijk is geweest op Mars. Daarnaast doet de robot onderzoek naar het klimaat van de planeet en de geologie van het Marsoppervlak.

Een van de testen tijdens de simulatie. Beeld afp
Een van de testen tijdens de simulatie.Beeld afp
De zes proefpersonen. Beeld afp
De zes proefpersonen.Beeld afp
Het Mars500-complex. Beeld afp
Het Mars500-complex.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden