Eerste luchtzuiverende mosmuur in Centrum geplaatst

De eerste zogenaamde CityTree is vrijdag in Amsterdam geplaatst. De 'mechanische boom' is op het Markenplein in de Valkenburgerstraat 'geplant'.

Het Parool

De muur van van mos (drie meter breed en vier meter hoog) heeft een luchtzuiverende werking van 275 bomen. Een functie die goed van pas komt in de Valkenburgerstraat, waar het met de luchtkwaliteit ernstig gesteld is. De drukke straat met veel autoverkeer is één van de smerigste van Amsterdam.

"Bewoners klagen al langer over de luchtkwaliteit in de Valkenburgerstraat en de gemeente wil met deze proef kijken of het werkt," zei de woordvoerder van wethouder Pieter Litjens eerder in november toen de plannen bekendgemaakt werden.

80 meter
Aan beide kanten van de Valkenburgerstraat komen uiteindelijk vier mosmuren te staan, op een onderlinge afstand van 80 meter. Duivendrecht heeft al een CityTree, op het dak van het Entrada-kantoor.

Parijs en Berlijn hebben al een reeks CityTrees geplaatst, maar de resultaten van de panelen zijn nog niet bekend. Amsterdam is overigens de eerste stad die acht CityTrees in één straat gaat plaatsen. Over een jaar worden de resultaten geëvalueerd.

Kan de Valkenburgerstraat veranderen in een groene oase?

Nu is het nog zo'n beetje de vieste en lawaaiigste straat van Amsterdam, maar als het aan buurtbewoner Manu Hartsuyker en haar medestanders ligt, verandert de Valkenburgerstraat in een groene oase. "Trek de IJtunnel door tot aan het Meester Visserplein en je kunt ruimte creëren voor een prachtig lintpark, dat de twee belangrijkste waterwegen van Amsterdam met elkaar verbindt: de Amstel en het IJ."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden