Eerste lichamen vliegramp onderweg naar Hilversum voor identificatie

De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn per vliegtuig in Eindhoven aangekomen. Een colonne van lijkwagens vertrok rond kwart voor vijf met de eerste twintig lijkkisten richting de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum om daar de lichamen te identificeren. Het is nog onduidelijk wie de slachtoffers zijn.

Eva Gabeler
Militairen dragen op vliegbasis Eindhoven een kist met daarin een lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Beeld ANP
Militairen dragen op vliegbasis Eindhoven een kist met daarin een lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.Beeld ANP

Een Nederlands militair transportvliegtuig landde rond kwart voor vier in Eindhoven, met in zijn kielzog een Australisch toestel. Dat landde rond tien voor vier. De kisten werden stuk voor stuk naar de tientallen op het platform klaarstaande lijkwagens gedragen en daar heel voorzichtig in neergezet, telkens door acht militairen.

De Nederlandse C130 Hercules en een Australische C17 Globemaster vlogen de 40 lichamen van de internationale luchthaven van Charkov naar Eindhoven. Het Nederlandse toestel had 16 lijkkisten bij zich, het Australische 24.

Na de landing marcheerden militairen naar de toestellen toe en stelden ze zich op in rijen tussen de vliegtuigen, waarna de 'Last Post' werd gespeeld. Daarna werd een minuut stilte gehouden. Op de vluchtstrook langs de snelweg verzamelden zich honderden mensen, die hun medeleven willen betonen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden de ceremonie bij. Naast het koningspaar waren ook premier Mark Rutte en tal van internationale hoogwaardigheidsbekleders aanwezig bij de ceremonie.

Bij de vliegramp van vorige week, waarbij een vliegtuig van Malaysia Airlines uit de lucht geschoten werd, kwamen bijna 300 mensen om het leven. Het is de bedoeling dat alle menselijke resten naar Nederland komen om geïdentificeerd te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden