Eerste Kinderrechten festival van Amsterdam in Studio/K

Studio/K is zondag 19 november het toneel van het eerste Kinderrechten Festival van Amsterdam. Comité 21 maart vraagt middels films, optredens en debatten aandacht voor de rechten van het kind. Woordvoerder Alejandra Slutzky vertelt.

Het Parool
Comité 21 maart vraagt middels films, optredens en debatten aandacht voor de rechten van het kind. Beeld Comité 21 maart
Comité 21 maart vraagt middels films, optredens en debatten aandacht voor de rechten van het kind.Beeld Comité 21 maart

Een kinderrechtenfestival, is dat nog nodig in Nederland?
"Zeker, door de verslechterde toegang tot jeugdzorg is Nederland van de tiende naar de vijftiende plek op de wereldranglijst van kinderrechten gezakt. Dat is flink. Bovendien worden de problemen van ongedocumenteerde kinderen onderbelicht."

In welke zin?
"Het aantal Voedselbanken in Nederland is gestegen, dat is al een slecht teken op zich. Maar ongedocumenteerden kunnen niet bij de Voedselbank terecht, je moet een ID hebben om daar iets te krijgen. Regina Mac-Nack (die de bijnaam 'De moeder van Zuidoost' draagt, red.) deelt ook aan hen voedselpakketten uit. Dat soort verhalen zullen tijdens het festival verteld worden."

undefined

Wat kunnen we nog meer verwachten?
"Er worden korte films vertoond als 'Wat zijn kinderrechten' en 'Lydia Blijft', over het generaal pardon. Daar zal voormalig Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) ook over spreken. Ook vindt er - onder leiding van Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP) - een debat plaats tussen jongeren en lokale politici, zij zullen stellingen over armoede in Amsterdam, ongedocumenteerde kinderen en de toegang tot jeugdzorg bespreken."

Het klinkt best zwaar allemaal, is het wel voor kinderen?
"Er is ook muziek, een theatershow van een school uit Amersfoort en een verhaal over de droom van een jongetje een clown te worden, door theaterartiest Hakim Traïdia (bekend van o.a. Sesamstraat, red.). Het programma is gericht op bovenbouwleerlingen en middelbare scholieren. Maar het is ook een boodschap aan politici: verlies de kinderrechten niet uit het oog."

Kinderrechtenfestival Amsterdam
Studio/K - Timorplein 62
Zondag 19 november 12.00 tot 17.30 uur
Gratis entree

Het programma van het Kinderrechten festival Amsterdam Beeld Comité 21 maart
Het programma van het Kinderrechten festival AmsterdamBeeld Comité 21 maart
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden