Eerste Kamerleden hebben allemaal bijbanen, want ze krijgen maar 1100 euro per maand

Theodor Holman


De Eerste Kamer. De niet-democratisch gekozen leden van deze Kamer menen zelf dat zij zich bevinden in een - let op het Frans - chambre de réflexion.

Zouden ze wel eens hebben gereflecteerd dat ze een stelletje corrupte graaiers zijn?

Ik bedoel: je heet bijvoorbeeld Elco Brinkman, je bent van het CDA, je zit in de Eerste Kamer, je bent tevens voorzitter van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie van bedrijven in de bouw- en infrastructuur, en je moet je bijvoorbeeld een oordeel vormen over de hypotheekrenteaftrek of subsidies aan de bouw. Niet corrupt?

Of je heet Roger van Boxtel van D66 en je bent iets hoogs bij zorgverzekeraar Menzis en je moet dan stemmen over de zorg. Niet corrupt?

Of je heet Guusje ter Horst van de PvdA en je moet stemmen over de kunstbezuinigingen terwijl je ook in de raad van toezicht zit van het Stedelijk Museum.

Of je moet - ik heb het nog steeds over mevrouw Ter Horst - stemmen over de bezuinigingen bij de omroep en je bent voorzitter van de raad van toezicht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Of je moet stemmen over het graaien van wooncorporaties en je bent - ik heb het nog steeds over mevrouw Ter Horst - commissaris van woonstichting De Key. Geen corruptie? Geen belangen die verstrengeld worden?

Al is het niet zo, het lijkt er wel op.

En het geldt niet alleen voor deze drie; de Eerste Kamerleden hebben allemaal bijbanen. Dat kan ook niet anders, want een Eerste Kamerlid krijgt maar 1100 euro per maand. Hij móet wel bijbeunen.

De Eerste Kamer - niet eens door Thorbecke gewild - is een fossiel dat op het ogenblik te veel politieke macht krijgt. Nogmaals: hoe reflecteer je eigenlijk - als je precies doet wat de partij van je verlangt?

Het is mij een raadsel waarom, als het gaat om het toetsen van wetten (dat de eigenlijke taak is) dat niet gedaan zou kunnen worden door een onafhankelijk bureau. Nu keuren corrupte slagers hun eigen corrupt verkregen vlees.

Een onafhankelijk bureau zou die wetten veel beter kunnen toetsen. Dat kost misschien wat, maar op de begroting is dat peanuts. En er wordt door de regering en de Kamer zo vaak onafhankelijke expertise ingeroepen.

Weg met dat politiek corrupte instituut dat de democratie tegenwerkt!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden