Update

Eerste Kamer zwicht voor kraakverbod

Het kraakverbod lijkt het op 1 juni te gaan halen. Foto Marc Driessen

DEN HAAG - Het kraakverbod kan al per 1 oktober van kracht worden, al zal de politie dan niet beginnen aan een 'heksenjacht'. Dat zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin gisteravond tot besluit van het debat in de Eerste Kamer over het kraakverbod. Een meerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP liet daar doorschemeren het wetsvoorstel dat kraken verbiedt te zullen steunen.

De stemming werd evenwel uitgesteld tot 1 juni. Hirsch Ballin zei dat een ingangsdatum van 1 oktober hem 'reëel' lijkt, mogelijk wordt het zelfs eerder. Hem staat 'geen heksenjacht voor ogen', zei hij. Politie en justitie zullen niet onmiddellijk prioriteit geven aan het ontruimen van kraakpanden, verwacht hij.

Met name CDA en VVD hadden nog kritiek op de aanpak van leegstand, die ook deel uitmaakt van het door Tweede Kamerleden van CDA, VVD en ChristenUnie gemaakte wetsvoorstel.

De senatoren van VVD en CDA beklaagden zich over de bureaucratie die de gemeenten zullen optuigen om leegstand tegen te gaan. Maar voor hen zal de doorslag geven dat krakers door de wet niet langer 'het recht in eigen hand nemen' en 'aan andermans spullen' mogen komen.

Heroverwegingsfunctie
De senatoren van GroenLinks, D66, PvdA en SP hadden scherpe kritiek op het wetsvoorstel. D66-Kamerlid Hans Engels hekelde de manier waarop in de Tweede Kamer onder druk van de PVV de strafmaat was verhoogd naar één jaar en twee jaar voor krakers die zich ook nog eens schuldig maken aan intimidatie en geweld. ''Hiermee raken wij aan de elementaire heroverwegingsfunctie van de Eerste Kamer.''

SP-senator Anja Meulenbelt en PvdA-senator Mies Westerveld misten een feitelijke onderbouwing voor de stelling dat kraken een groot probleem is. Uit een rapport van de VU blijkt immers dat geen sprake is van verharding en dat de kraakbeweging, die nog maar 1500 mensen telt, 'gepacificeerd' is.

Meulenbelt: ''Het zijn typische polderaars. Een enkele keer moet een stelletje verwijderd worden.'' ''Wij hebben hier minder last van gewelddadige krakers dan in landen waar dit wel strafbaar is.''

Britta Böhler pleitte namens GL vergeefs voor een overgangsregeling voor de mensen die nu in kraakpanden wonen. Ze verwees daarbij naar het verbod op pelsdierhouderij dat fokkers tien jaar de tijd geeft om hun bedrijf te ontmantelen. (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden