Eerste Kamer stemt in met nieuwe donorwet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een nieuw systeem voor actieve donorregistratie. Na weken van debat stemden 38 senatoren voor en 36 tegen.

ANP
Eerste Kamer stemt over donorregistratiesysteem. Beeld ANP
Eerste Kamer stemt over donorregistratiesysteem.Beeld ANP

De stemming is een overwinning voor Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die zich de afgelopen jaren sterk maakte voor een nieuw donorsysteem. De donorwet van D66 houdt in dat iedereen orgaandonor is, tenzij hij of zij bezwaar maakt. De nabestaanden houden echter een belangrijke stem in het kapittel.

De stemming volgde op een langdurige derde termijn, waarin de PvdA een motie indiende om de positie van nabestaanden duidelijker te regelen. Die motie werd aangenomen.

Verdeelde fracties
De donorwet werd in de Tweede Kamer maar met krappe meerderheid aangenomen en lag ook in de senaat zeer gevoelig. In veel fracties werd verdeeld gestemd, zoals in de VVD, het CDA en de PvdA. Bij de SP was senator Ada Gerkens dinsdag afwezig. Volgens fractieleider Hans-Martin Don heeft zij principiële bezwaren tegen de wet, maar wilde zij 'om politieke redenen' niet tegenstemmen.

Lees ook waarom Senator Baay, die overtuigd donor is, toch worstelt met de nieuwe wet

Pia Dijkstra wordt gefeliciteerd nadat de eerste kamer haar donorwetsvoorstel heeft aangenomen. Beeld ANP
Pia Dijkstra wordt gefeliciteerd nadat de eerste kamer haar donorwetsvoorstel heeft aangenomen.Beeld ANP

Ministerie komt met website over donorwet

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een website gelanceerd over de nieuwe donorwet. Dat gebeurde nadat de Eerste Kamer met een nipte meerderheid had ingestemd met het wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66).

Expliciet bezwaar
Het systeem van actieve donorregistratie, waarbij mensen in principe donor zijn tenzij ze hiertegen expliciet bezwaar maken, wordt niet direct van kracht. Het ministerie denkt dat dat per 1 juli 2020 mogelijk moet zijn. Tot die tijd moet er onder meer een uitgebreide voorlichtingscampagne op poten worden gezet. Op de website wordt onder meer uitgelegd wat de nieuwe wet inhoudt en hoe deze precies zal werken.

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins neemt de komende tijd een aantal stappen om de inwerkingtreding van de nieuwe donorwet voor te bereiden. Op korte termijn worden advertenties geplaatst in landelijke kranten en op sociale media, laat Bruins aan de Tweede Kamer weten.

Hogere eisen
Omdat mensen in het nieuwe systeem in principe donor zijn, moeten er hogere eisen aan de voorlichting worden gesteld, schrijft Bruins, onder meer voor laaggeletterden en allochtonen. Hij komt de komende maanden met een plan van aanpak.

Bruins liet eerder al weten dat er aan de invoering van de nieuwe donorwet een prijskaartje hangt. De voorlichting en aanschrijving van elke meerderjarige burger zullen waarschijnlijk zo'n 50 miljoen euro kosten. Om de bestaande ict-systemen aan te passen is nog eens eenmalig 5 tot 10 miljoen euro nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden