Eerste Kamer kiest nieuwe voorzitter

De 75 leden van de Eerste Kamer kiezen dinsdag een nieuwe voorzitter. Die volgt Fred de Graaf op die onlangs aftrad omdat het beeld was ontstaan dat hij PVV-leider Geert Wilders uit de buurt van koning Willem-Alexander wilde houden bij diens inhuldiging op 30 april.

Redactie
Guusje ter Horst, een van de kandidaten voor het voorzitterschap van de Senaat namens de PvdA. Beeld anp
Guusje ter Horst, een van de kandidaten voor het voorzitterschap van de Senaat namens de PvdA.Beeld anp

Vier kandidaten strijden om het voorzitterschap. Het gaat om Ankie Broekers (VVD), Hans Franken (CDA), Marijke Linthorst (PvdA) en Guusje ter Horst (ook PvdA).

Van de vier is Guusje ter Horst de bekendste. Zij was minister van Binnenlandse Zaken in het vierde kabinet-Balkenende. Ter Horst (1952) zit sinds 2011 in de Senaat. Haar partijgenote Marijke Linthorst (1952) is sinds 1995 met een onderbreking van enkele jaren lid van de Eerste Kamer. Hans Franken (1936) is momenteel ondervoorzitter van de Senaat. Sinds het vertrek van De Graaf neemt hij hem waar. Ankie Broekers (1946) zit sinds 2001 in de Senaat.

De senatoren lichten hun kandidatuur dinsdagavond om 18 uur toe in de Senaat. Ze beantwoorden ook vragen van de collega-senatoren, waarna gestemd wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden