Eerste gevallen van tbc-besmetting van kat op mens in Engeland

In Engeland zijn twee mensen, in de graafschappen Hampshire en Berkshire, met tuberculose geïnfecteerd door hun kat en hebben de ziekte daadwerkelijk gekregen. Twee anderen zijn geïnfecteerd en hebben geen tbc ontwikkeld.

Redactie
In Engeland zijn twee mensen door hun kat besmet geraakt met tbc. Beeld ap
In Engeland zijn twee mensen door hun kat besmet geraakt met tbc.Beeld ap

Dat de ziekte van kat op mens kan worden overgebracht, is voor zover bekend nooit eerder voorgekomen. De besmetting werd als eerste vastgesteld door de gezondheidsinspectie voor dieren, nadat dierenartsen in de graafschappen in hun praktijk vorig jaar onverwacht stuitten op negen gevallen van tbc bij katten, zo meldde de Britse krant The Times vandaag.

De Nederlandse longarts Wiel de Lange, werkzaam bij de gespecialiseerde kliniek Beatrixoord van het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft in de praktijk in Nederland niet eerder gehoord van besmetting door een kat. Hij ziet niet direct groot gevaar opdoemen in Nederland, waar naar schatting 3,6 miljoen katten leven.

'Veel katten hebben de ziekte gewoon niet. De katten in Engeland hebben mogelijk elkaar aangestoken.' Bovendien, zo meent hij, hebben we in Nederland een uitstekend inspectiesysteem dat dit soort besmettingen snel aan het licht zou brengen.

Gehoefde zoogdieren
Volgens De Lange zijn er veel dieren die tuberculose kunnen overbrengen, met name de gehoefde zoogdieren. De bekendste zijn runderen, waarvan al heel lang vaststaat dat ze de bacteriële infectieziekte kunnen overbrengen. 'Dat is de reden waarom in de jaren vijftig besmette runderen op grote schaal werden afgemaakt. Het is ook de reden waarom we melk pasteuriseren en zo de schadelijke bacteriën vernietigen", aldus de specialist.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden