Eerste getuige tegen Charles Taylor opgeroepen

DEN HAAG - Na een onderbreking van een half jaar heeft het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) maandagochtend in Den Haag het proces tegen Charles Taylor hervat. De aanklagers riepen hun eerste getuige op tegen de ex-president van Liberia, Ian Smillie.De Canadees is een expert inzake de problematiek van de zogeheten bloeddiamanten. Het op een illegale manier delven van diamanten zorgde in de jaren negentig in West-Afrika voor bloedige oorlogen. Krijgsheren profiteerden van de handel in diamanten. Tijdens bloedige conflicten werden vele duizenden mensen vermoord, verkracht en verminkt.

De zaak-Taylor is het tweede proces in Den Haag tegen een voormalig buitenlands staatshoofd, na de rechtszaak tegen ex-president Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië Tribunaal. Er was dan ook grote belangstelling van pers en corps diplomatique voor het oproepen van de eerste getuige. Voor een bomvolle rechtszaal kreeg Smillie bij het afleggen van de eed de keuze tussen Koran en Bijbel. De Canadees koos voor de Bijbel.

De hervatting van het proces in een geleende rechtszaal van het Internationaal Strafhof (ICC) ging gepaard met de nodige problemen met computers en procedure.

Het SCSL zetelt in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, maar de zaak tegen Taylor is om veiligheidsredenen overgeheveld van Afrika naar Nederland. Het SCSL is opgericht door de Verenigde Naties en de staat Sierra Leone gezamenlijk. De Liberiaan Taylor moet terechtstaan wegens zijn vermeende betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden