Eerste gebiedsverboden probleemjongeren De Banne

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft woensdag de eerste gebiedsverboden afgekondigd voor jongeren die overlast veroorzaken in De Banne in Noord. "Het is tijd voor een flinke schep er bovenop."

Een ingegooide ruit in Banne Buiksloot eerder dit jaar Beeld Amaury Miller
Een ingegooide ruit in Banne Buiksloot eerder dit jaarBeeld Amaury Miller

In De Banne veroorzaakt een groep van 44 jongeren al maanden overlast en criminaliteit. Twee van hen hebben vanaf woensdag een gebiedsverbod. Meer maatregelen zullen volgen, kondigde Van der Laan woensdagavond aan in een raadsdebat. Een samenscholingsverbod is mogelijk, waarbij de politie kan ingrijpen als meer dan drie personen bij elkaar staan.

De treiteraanpak wordt losgelaten op de groep, hetgeen kan betekenen dat jongeren die zich ernstig misdragen moeten verhuizen. Rondom verzorgingstehuis Eduard Douwes Dekkers, waar de groep hangt, is meer politie op de been.

'Ernstig en hardnekkig'
Straatcoaches zijn ingezet en Van der Laan heeft de leiding over de aanpak overgenomen van stadsdeel Noord. De directeur openbare orde en veiligheid, die afgelopen tijd Zaanstad adviseerde bij de aanpak van de treitervloggers, is in Noord aan de slag gegaan.

"Dit is een ernstige en hardnekkige situatie," zegt Van der Laan. "De intimidatie is systematisch en treft kwetsbare bewoners van een verzorgingstehuis. Als inwoners van Amsterdam bang zijn aangifte te doen, zijn we een grens overgegaan."

De groep bestaat volgens Van der Laan uit jongeren uit de Top-600 van plegers van zwaarste geweldsmisdrijven, 'de stevige boys', met daarnaast een groep overlastgevende 'tamelijk stevige boys' en meelopers. De Top 600-jongeren hebben de leiding in handen.

Verantwoordelijkheid
"We willen dat ze zich gedragen en anders gaan we ze pakken," aldus Van der Laan, die aangaf ook te willen verbinden. De gemeente gaat in gesprek met alle ouders van de 44 jongeren. "Die moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Voor de zomer was al sprake van overlast, die zich concentreerde in de Klipperstraat, even verderop. Daar zijn toen camera's geplaatst, waarop de groep zich heeft verplaatst naar het verzorgingstehuis.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden