Eerste conclusies onderzoek vliegramp weken later

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) moet de rapportage met de eerste conclusies over het onderzoek naar de vliegramp van vlucht MH17 uitstellen. 'We hebben enkele weken meer nodig. Dat komt door de gecompliceerde situatie in Oekraïne', zegt Wim van de Weegen van de onderzoeksraad vandaag tegen persbureau ANP.

null Beeld epa
Beeld epa

De OVV had aanvankelijk nog een goede hoop dat het binnen een maand met de eerste resultaten van het onderzoek naar buiten kon komen. De organisatie werkt volgens de internationaal geldende regels van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Die schrijven voor dat de eerste bevindingen binnen dertig dagen moeten zijn vastgesteld.

Nog niet op rampplek geweest
De onderzoekers van de raad zijn nog steeds niet op de rampplek geweest. 'We willen nog steeds naar de crash site', zegt Van der Weegen. 'We hebben daar mensen voor beschikbaar. We wachten het geschikte moment af.'

Eerder liet de raad weten dat het geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn voor het onderzoek, dat hun onderzoekers nog niet op de rampplek zijn geweest. De experts hebben inmiddels veel informatie van onder meer satellietbeelden, de voice- en datarecorder van het neergestorte vliegtuig, radarbeelden en informatie van de luchtverkeersleiding.

De Onderzoeksraad is er daarom van overtuigd dat ook op basis van deze bronnen de eerste afgewogen conclusies kunnen worden getrokken.

D66 wil duidelijkheid over veiligheidssituatie
Ondertussen wil D66 dat het kabinet zo snel mogelijk een brief naar de Tweede Kamer stuurt over de actuele veiligheidssituatie in het rampgebied in Oekraïne. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van die partij maakt zich zorgen over de toegenomen spanningen in die regio de afgelopen dagen en de gevolgen daarvan voor de internationale experts die menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de vliegramp willen bergen.

Sjoerdsma verwees vandaag via zijn woordvoerder onder meer naar de waarschuwing van de NAVO dat de Russen onder valse voorwendselen Oost-Oekraïne zouden kunnen binnenvallen en dat er ongeveer 20 duizend Russische militairen paraat staan aan de grens met Oekraïne.

Daar vechten pro-Russische opstandelingen tegen het Oekraïense leger. Ook in de omgeving van de rampplek zijn geregeld beschietingen, terwijl de Nederlandse, Australische en Maleisische experts hun werk proberen te doen.

SP wil meer druk op strijden partijen, VVD is tevreden
De SP vindt dat het kabinet meer druk moet uitoefenen op de strijdende partijen in het gebied om een staakt-het-vuren af te spreken, zodat de repatriëringsmissie veel sneller het werk kan afronden. Minister Jeanine Hennis van Defensie drong er gisteren nog bij haar Oekraïense collega aan om een veilige toegang tot de rampplek te verzekeren.

Maar volgens SP-kamerlid Karabulut mag het Nederlandse kabinet hier nog wel een schepje bovenop doen. 'Het is heel belangrijk dat we de vaart er in houden bij de repatriëring. Dat er doorgevochten wordt in het gebied baart ons vreselijk veel zorgen.' Ook de Oekraïeners moeten daarop worden aangesproken.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke is wel tevreden over de inzet van het kabinet. 'Ik weet zeker dat ze geen mogelijkheid onbenut laten om alle partijen hier op te blijven aanspreken.' Hij beaamt dat de repatriëring vanuit het perspectief van de nabestaanden nooit snel genoeg kan gaan, maar het gaat in elk geval sneller dan vorige week. 'De experts zijn na dagen achter elkaar op de plek geweest. Ze doen met man en macht hun werk en dat gaat goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden