Eerste coaches 'acht tot acht-aanpak' begonnen

AMSTERDAM - De eerste coaches die in Amsterdam-West jongeren van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds gaan begeleiden, benaderen vanaf maandag de eerste kandidaten.Op 1 februari begonnen de eerste acht begeleiders. De tien anderen die de gemeente tot nu toe heeft aangenomen, beginnen op 1 maart.

Dat heeft wethouder Hennah Buyne (Jeugd) geschreven in een brief aan de gemeenteraad, bleek donderdag. Het is de bedoeling dat de coaches begin april volledig operationeel zijn en dat dan 150 jongeren meedoen aan het project. Buyne zegt na een ontmoeting met de begeleiders goede hoop te hebben dat de aanpak succesvol zal zijn.

Het project moet de jeugd op het rechte pad houden en hen de gelegenheid geven kansen te benutten. Het gaat om jongens en meisjes tussen de twaalf en 23 jaar die het risico lopen te ontsporen en die al bekend zijn bij de politie of gemeente. Indien nodig kunnen kinderen jonger dan twaalf ook in aanmerking komen voor de aanpak.

De coaches helpen de jongeren bij school, huiswerk, sport, vrijetijdsbesteding en werk. Ook onderhouden ze intensief contact met politie, justitie, de school, de werkgever en het gezin.

Vanaf maandag zoeken de begeleiders contact met de eerste kandidaten en hun ouders. Volgens Buyne is het de bedoeling dat de opvoeders een nadrukkelijke rol spelen bij de aanpak. Tot hen wordt ook toenadering gezocht, waarop de coach en de ouders gezamenlijk de jongere kunnen aanspreken. Daarna stelt de begeleider vast welke problemen er spelen en welke instanties al bij het gezin actief zijn. De betrokkenen kijken vervolgens wat ze met het project willen bereiken.

De wethouder benadrukt dat de aanpak gezinsgericht is en dat het niet de bedoeling is de jongeren uit hun thuissituatie te halen. Indien nodig kunnen ouders opvoedondersteuning of schuldhulpverlening krijgen. Ook de buurtregisseur en de straatcoaches die in de buurten een oogje in het zeil houden, worden nauw betrokken.

Als het project een succes is, voert de gemeente het ook in andere stadsdelen in. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden