Eerste Buurderij van Nederland van start bij De Ceuvel

Een boerenmarkt waar buurtbewoners van te voren bestellen wat ze willen hebben. Dat concept - een Buurderij - gaat dinsdag 13 december van start bij De Ceuvel in Noord.

Corrie Gerritsma
Boeren uit de buurt van Amsterdam bieden op de Buurderij hun producten aan Beeld Buurderij
Boeren uit de buurt van Amsterdam bieden op de Buurderij hun producten aanBeeld Buurderij

Elke dinsdag bieden boeren uit de buurt van Amsterdam op de Buurderij onder meer hun groente, brood en zuivel aan. Anders dan bij andere boerenmarkten in de stad bestellen klanten van te voren wat ze willen afnemen.

Volgens organisator Anne Verhulp is dat efficiënt op twee manieren. "Boeren oogsten alleen wat ze die dag verkopen waardoor we voedselverspilling voorkomen en de boeren staan slechts twee uur op de markt en niet een hele dag."

10 kilometer
250 buurtbewoners vulden online al een boodschappenlijstje in. Bij het van start gaan van de markt worden producten van tien boeren aangeboden. "Daar komt binnenkort wel meer bij. We willen echt lokaal zijn, maar dat is in de buurt van Amsterdam best lastig omdat er geen ruimte is voor grote tuinderijen. Gemiddeld hebben de producten die we aanbieden een afstand van zo'n 10 kilometer afgelegd. Dat is veel minder dan de duizenden kilometers die sommige producten uit de supermarkt hebben gereisd."

Op dit moment worden op de Buurderij zuivel, brood, groenten en fruit, honing, dranken en schoonheidsproducten aangeboden. Vlees en vis komen niet in het aanbod voor. "We willen alleen duurzame producten aanbieden: vlees is nooit duurzaam."

Boeren & Buren
Verhulp kwam met twee anderen op het idee de Buurderij te starten. "In andere landen in Europa, zoals Frankrijk en België is dit al een succesvol fenomeen."

Het opzetten van de Buurderij betekende vooral het bezoeken van boeren in de buurt van de stad om ze enthousiast te maken. De achterkant van de logistiek - hoe boeren hun producten aanbieden en buren ze online bestellen en betalen - wordt ondersteund door het platform Boeren & Buren.

Verhulp: "Het is vrij eenvoudig om een eigen Buurderij te starten. Binnenkort komt er ook een bij Station Sloterdijk."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden