Eerste boek over eerste keren

Wat boekpresentatie Festival

Waar Scheltema, Rokin

Wie Iris Hermans, Eefje Buenen, Jessica Kamsteeg, Kirsty Philo, Josien Wolthuizen, Sarah van Suchtelen-Kesler

Wanneer woensdag 27 november, 17.30 tot 19.00 uur

Drank en spijs **

Sfeer ****

Hans moest wel een beetje op adem komen

Hans Van Der Beek

Er zijn meer jonge vrouwen met een debuutroman, maar Iris Hermans wordt me warm aanbevolen als 'een adhd'er met een vleugje Gilles de la Tourette', en dan denk je toch: dat wil ik van dichtbij meemaken.

In Scheltema zitten familie en heel veel vrienden al keurig op een stoel. Ik kijk rond en meteen komt een vrouw in feestkleding aangestuiterd.

Ik heb zo mijn vermoeden.

Er komen heel veel woorden achter elkaar uit Iris Hermans, maar samengevat: heel leuk dat ik er ben, maar ze vindt het doodeng allemaal, en bovendien is er heel weinig drank en daarom gaan ze straks nog de kroeg in, want ze is meer van de derde helft.

En weg is ze.

Ik haal een stoel en ga achteraan zitten. Opeens is Hermans daar weer.

"Fijne plek? Ik zit ook altijd aan de zijkant. Bioscoop. Collegezaal. Dat ik altijd snel weg kan."

En weer foetsie.

Van Gilles de la Tourette merk ik trouwens niks.

Redacteur Eefje Buenen vertelt hoe ze een auteur zocht voor een boek over the gap, het tussenjaar tussen middelbare school en universiteit. De doelgroep leest daar graag over.

In Metro viel haar de humor, het sprankelende, de energie op van journalist Iris Hermans en ze vroeg haar een roman te schrijven over the gap, voor young adult.

Hermans dacht nog even dat ze porno bedoelde.

Het woord is aan Hermans, en ze is los. Ik noteer dat ze liever blijft staan, want iedereen kent haar bewegingen, en nu snel even een slokje. En dat alle mensen hier die ze liefheeft haar zo'n warm gevoel geven. En ook dat ze vandaag maar één worstenbroodje binnenkreeg, en voor de spanning dronk ze geen drie shotjes, maar wel Desperado's, maar daar moet je van boeren, goed, we merken het allemaal vanzelf wel.

Haar roman Festival gaat over eerste keren. Seks, drugs & techno. Ze ging terug naar Barcelona om daar te schrijven, maar dat viel nog niet mee. In de discotheek werd ze op de dansvloer versierd door twee jongens. "Zijn jullie niet wat jong voor me?" vroeg ze nog - en toen bleek haar telefoon gejat.

Het mooie aan een roman: je kunt al die verhalen kwijt.

Net als die Serviër op een grimmige afterparty. Hij was al 72 uur door aan het halen ('Een grote speler'), maar doordeweeks flexitariër.

Ook deze boekpresentatie heeft dus een after. In een kroeg verderop feesten zij en haar vriendinnen straks verder.

"Als je nu al gaat, zet het bier maar op Ier!"

De superblije auteur moet eerst nog een flinke stapel debuutromans signeren.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Manja Heerze, Eefje Buenen en Rosanne van de Poll van uitgeverij Leopold. Buenen:
Manja Heerze, Eefje Buenen en Rosanne van de Poll van uitgeverij Leopold. Buenen: "Iris groeide uit tot nieuwe auteur én vriendin. Een dagboek dat terugpraat."Beeld Hans van der Beek
Festivalvriendinnen: Sigrid Stamkot (De Telegraaf), Fenna Ketting (Iconic pr) en Josien Wolthuizen (Het Parool/tipgever). Beeld Hans van der Beek
Festivalvriendinnen: Sigrid Stamkot (De Telegraaf), Fenna Ketting (Iconic pr) en Josien Wolthuizen (Het Parool/tipgever).Beeld Hans van der Beek
Bonuspluszusje Jessica Kamsteeg en dansvriendin Kirsty Philo kregen allebéi deze 'zonnestraal'-ketting van Iris - blijkt nu. Philo:
Bonuspluszusje Jessica Kamsteeg en dansvriendin Kirsty Philo kregen allebéi deze 'zonnestraal'-ketting van Iris - blijkt nu. Philo: "We dachten dat we speciaal waren."Beeld Hans van der Beek
Oeroude vriendin/jurist Sarah van Suchtelen-Kesler en haar vriendje Robert:
Oeroude vriendin/jurist Sarah van Suchtelen-Kesler en haar vriendje Robert: "Nou, we daten net. Ze heeft me opgepikt op een after."Beeld Hans van der Beek
Moeder Henny en debuterende dochter Iris Hermans:
Moeder Henny en debuterende dochter Iris Hermans: "De mooiste zin in mijn boek vind ik: het leven is festivallen, opstaan en weer doorgaan."Beeld Hans van der Beek
Dierenbeschermer Hans Baaij, oude vriend Rutger van Suchtelen en editor at large Hanca Leppink. Beeld Hans van der Beek
Dierenbeschermer Hans Baaij, oude vriend Rutger van Suchtelen en editor at large Hanca Leppink.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden