Update

Eerste bewoners Vijzelgracht mogen terug

Het dichten van het lek is in volle gang. Foto Gertjan Dikken

AMSTERDAM - De bewoners van twee van de vier panden aan de Vijzelgracht mogen hun huizen weer in, nadat die donderdagavond in allerijl werden ontruimd wegens een verzakking. De ondergrondse lekkage is stabiel en de huizen verzakken niet verder, meldde een woordvoerder van de gemeente Amsterdam vrijdag.

De bewoners van de andere twee ontruimde panden moeten zeker tot maandag elders onderdak vinden. Ze mogen hun huis wel even in om spullen te pakken.

De verzakking is een gevolg van de werkzaamheden aan de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn. Op korte afstand van de huizen wordt een metrostation gegraven. Tussen twee wandpanelen van ruim een meter dikte werd donderdagavond ongeveer 12 meter onder de grond een gat ontdekt, waardoor water en grond de bouwput binnenstroomde. Dat had weer tot gevolg dat de huizen aan de Vijzelgracht plotseling 5 à 6 centimeter verzakten.

De directie van de Noord/Zuidlijn weet al sinds december dat de wand van de metrolijn kon lekken bij het uitgraven van het station, doordat een rubber flap en een afdekplank in de voeg van de wandpanelen niet goed op hun plaats zitten.

De aannemers proberen het gat te dichten door grote hoeveelheden kunsthars te injecteren. Vrijdag waren ze daar nog niet in geslaagd, maar de situatie is wel onder controle, zegt de gemeente. De aannemer blijft het weekeinde in de bouwput aanwezig.

De gemeente heeft de gebeurtenissen vrijdag met de getroffen huiseigenaren en omwonenden besproken. Als de schade inderdaad volledig toe te schrijven valt aan de werkzaamheden voor de nieuwe metrolijn, dan komen de bewoners in aanmerking voor schadevergoeding. Het onafhankelijke Schadebureau Noord-Zuidlijn moet dat gaan beoordelen.

Ad van Zwieten, een van de gedupeerden, schat de schade aan zijn huis op enkele tonnen, onder meer omdat er nu een nieuwe fundering in moet. Donderdag diende nog een kort geding van Van Zwieten en andere omwonenden van de Vijzelgracht tegen de gemeente wegens de werkzaamheden. Amsterdam geeft de aannemers steeds weer opnieuw toestemming ook in de avond en op zaterdag door te werken. Voor veel bewoners is dit een grote bron van overlast.

De Noord-Zuidlijn moet Amsterdam-Noord gaan verbinden met de Zuidas. Onlangs bleek nog dat de bouw van de nieuwe metroverbinding opnieuw enkele jaren vertraging oploopt en pas op zijn vroegst in 2015 klaar zal zijn. (TON DAMEN/ANP)

Door een gat in de wand van de bouwput van de Noord/Zuidlijn zoog het grondwater zand onder de funderingen los en zijn de huizen verzakt. Image: Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden